Aproape 80% din plantele ce apartin unei specii de orhidee si circa 90% din lemurieni sunt in pericol de disparitie, potrivit ultimei actualizari a Listei rosii a speciilor amenintate, elaborate de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN). Lista cuprinde 73.686 specii, animale si vegetale, dintre care 22.103 sunt amenintate cu disparitia, transmite joi AFP.
‘Evaluarea mondiala a orhideelor din subfamilia Cypripedioideae din zonele temperate ale emisferei nordice, din care face parte faimosul sabot al lui Venus, arata ca 79% din aceste plante ornamentale extrem de populare sunt amenintate cu disparitia’, avertizeaza UICN. Potrivit organizatiei, aceasta situatie se cauzata in mare masura de ‘distrugerea habitatului lor si de culegerea excesiva a speciilor salbatice pentru comertul local si international’.
‘Cu florile sale caracteristice in forma de papuc, menite sa atraga in capcana insectele pentru polenizare, aceste orhidee se numara printre cele mai cunoscute si emblematice plante cu flori’, adauga organizatia cu sediul la Gland (Elvetia). Orhideele din aceasta subfamilie sunt ‘specii foarte cautate in comertul horticol mondial, sector care valoreaza milioane de dolari’, spune Hassan Tanku, expert citat de UICN.
De asemenea, actualizarea Listei rosii confirma temerile conform carora 94% din lemurieni sunt amenintati de disparitie. Dintre cele 101 specii existente, 22 sunt clasate in categoria ‘in pericol critic’ — printre care cea mai mare specie existenta, Indri de talie mare (Indri-Indri) — si 48, ‘in pericol’ — indeosebi cel mai mic primat din lume, microcebusul doameni Bertha, arata UICN.
Lemurienii se numara astfel printre vertebratele cele mai amenintate de pe planeta, mai ales pe insula Madagascar, adauga organizatia.
Pe de alta parte, anghila de Japonia (Anguilla japonica), considerata trufanda traditionala si cel mai scump peste de consum din tara, a fost introdusa in categoria ‘in pericol’ din cauza pierderii habitatului sau si a pescuitului excesiv. Asia de sud-est este placa turnanta a cresterii, vânzarii si consumului anghilei de Japonia.
Actualizarea Listei rosii a UICN cuprinde si reevaluarea mascotei Cupei Mondiale la Fotbal 2014, tatu-ul cu trei dungi de Brazilia. Numarul exemplarelor din aceasta specie ar fi scazut cu o treime in ultimii 10-15 ani din cauza pierderii a 50% din habitat.
Printre alte noutati pe Lista rosie figureaza si floarea nationala din insulele Cayman, orhideea ‘Wild banana’ (Myrmecophila thomsoniana), care apare la categoria ‘in pericol’.
Sursa: Agerpres