La sfârșitul săptămânii PSD Maramureș și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie. Era de așteptat ca să fie înghesuială mare, mai ales la Camera Deputaților, unde social-democrații locali speră să obțină trei locuri, având în vedere succesul istoric din alegerile locale. Cu un județ aproape în totalitate roșu, normal ar fi, susțin ei, să prindă și Parlamentul aceiași culoare dominată.
Orice se poate întâmpla, inclusiv să rămână la numărul actual de parlamentari. Problema pensiilor celor care au lucrat în grupele de muncă poate atârna greu la gâtul candidaților, PSD fiind perceput ca principal vinovat de ce s-a întâmplat. Evident că vina îi colectivă, toate partidele au votat Legea Pensiilor dar, cum PSD are premierul și este vioara întâi în Guvern, devine automat principalul încasator al nemulțumirilor.
Într-un județ în care majoritatea pensionarilor provin din minerit, metalurgie, uzine de preparare, exploatații forestiere, este inadmisibil modul în care liderii locali ai PSD au (mal)tratat această problemă vitală. De asta spun că orice se poate întâmpla dacă nu vor găsi soluții concrete până la alegeri.
Am aruncat un ochi peste lista candidaților la Camera Deputaților. Primii cinci sunt Crina Chilat, Lucian Morar, Gheorghe Șimon, Bogdan Boitor și Cosmin Butuza. Așa cum spuneam ne interesează primele trei locuri. Ne uităm pe listă și tragem prima remarcă: dintre cei trei care au șanse sigure să rămână în acest grup, doar Șimon e pesedist 100%, Chilat și Morar fiind „vinituri” relativ recente. A-l menține pe Șimon pe locul trei, în spatele celor doi, ar fi o jignire, un afront adus adevăraților social-democrați cu vechi state, votanți clasici, care încă mai cred în acest partid.
Ca să nu mai vorbim că Șimon este reprezentat „de facto” al maramureșenilor de peste Deal. Mai mult, în actualul mandat a avut cele mai importante realizări din cariera sa de deputat. Amintesc doar introducerea gazului metan în Țara Codrului și, mai ales, în zona Borșa-Sarasău care s-a făcut în urma demersurilor insistente ale deputatului. Celor doi, Chilat și Morar, cred că le-ar trebui o mie de ani ca să realizeze ceva similar, așa că, repet, ar fi o mare nedreptate și pierdere de voturi dacă lista ar rămâne așa.
Chilat a fost recompensată pentru „aderarea” la PSD cu un loc eligibil pe lista consilierilor județeni la precedentele alegeri, apoi Gabriel Zetea a promovat-o în funcția de subprefect al județului. Nu-i cunosc realizările sau eșecurile din acest post, așa că nu mă pronunț. Poate că o fi reușit fapte mărețe, dar ele n-au ajuns la ochii sau urechile mele.
Știu doar că a fost pe lista personajelor care au făcut obiectul sondajului comandat de PSD pentru funcția de primar al Băii Mari. În dreptul doamnei Chilat se spune că procentul obținut a fost de doi și ceva, adică sub marja de eroare. Îmi permit să spun că e cam puțin pentru un subprefect în funcție, de unde trag concluzia că postarea sa pe primul loc la parlamentare e chiar exagerată.
Lucian Morar are un trecut glorios de traseist politic și o faimă de mare combinagiu politic. Adică, pe înțelesul tuturor, face tot felul de combinații necinstite, după DEX. De câțiva ani s-a apropiat nepermis de mult de PSD și de Zetea în special, spre nemulțumirea majorității liderilor locali, a primarilor în primul rând. Au fost clinciuri, dispute verbale și aproape fizice, inclusiv în urmă cu câteva săptămâni la Congresul PSD, dar Morar a rămas în grațiile lui Zetea și iată-l acum pe loc eligibil la Camera Deputaților.
Pentru cunoscători nu-i nicio surpriză, se cunoaște înțelegere dintre cei doi: dacă Zetea câștigă Consiliul Județean, Morar are undă verde spre Parlament. Cu siguranță combinagiul Morar a știut cum să întocmească „contractul necinstit”, astfel încât Zetea să fie nevoit să-l respecte.
Câteva cuvinte și despre ocupanții locurilor următoare de pe listă. Nu știu ordinea, dar nu are nicio importanță care va fi pe locul 4 sau pe 5, e tot un drac. A surprins pe toată lumea pesedistă apariția în prim plan a anonimului Bogdan Boitor. Surpriza e cu atât mai mare cu cât se știa că tânărul actual social-democrat a lucrat la Cotroceni, în echipa de protocol al președintelui Iohannis. Se înțelege că pe atunci nu era cu PSD, Marele Mut ar fi început să urle dacă ar fi fost așa. Nu, el a fost plasat în trupa navetistului și turistului național de către Dan Mihalache, fost deputat maramureșean, fost liberal, fost șef al Cancelariei Prezidențiale, fost ambasador la Londra, actual ambasador în Cipru. Se vorbește că BB a fost alungat de la Cotroceni după ce camerele de veghe din mai multe cluburi de noapte de prin Capitală au înregistrat prezența lui în localuri.
Rămas fără muncă s-a lipit de PSD. Apoi, bănuiesc că tot la comanda lui Mihalache, Zetea și Dăncuș au primit ordin să se ocupe de cariera politică a lui BB. Bănuiesc, dar să nu uităm că în această vară Zetea și Dăncuș au fost de-au luat lumină pe insula Afroditei, la invitația lui Mihalache. Așa că nu mai bănuiesc, sunt convins.
Cosmin Butuza este creația lui Zetea. Spre deosebire de alți tineri pe care a mizat, Cosmin chiar are niște calități certe. Șeful său l-a făcut secretar de stat prin Ministerul Sportului apoi, după ce Ionel Bogdan a tras sforile și l-a dat afară, i-a găsit un nou loc călduț pe la Arii Protejate dacă nu mă înșel, ceva echivalent cu funcția de subsecretar de stat. Nu-i rău, Cosmin e pe listă și PSD Maramureș se poate lăuda că promovează tineretul în politica mare.
Revenind la ordinea candidaților pe listă, personal cred că ea nu va rămâne așa. Nu-l văd pe Șimon în postura să se lase călcat în picioare de Morar și Chilat, cu acordul lui Zetea. Mă gândesc că omul cu trei mandate de parlamentar la activ, cu postul de ministru în CV, cu alura de cel mai vechi pesedist maramureșean rămas în politica mare, va face tot posibilul să convingă conducerea centrală că merită să fie cap de listă.
Nu știu cine va cădea pe locul trei, Chilat sau Morar, oricare ar fi nu-i nicio pierdere. Dar dacă speranțele pesediștilor de a avea trei deputați se vor materializa, atunci toți vor fi câștigători. Dar, în această ecuație, un rol decisiv îl vor avea pensionarii pe care i-am pomenit. Așa că…
Inseamna ca Simoin a primit alta oferta , mai banoasa?