Volumele „Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944”, de Neagu Djuvara, si „Particulele elementare”, de Michel Houellebecq, se numara printre bestsellerurile Salonului International de Carte Bookfest, a carui a saptea editie s-a incheiat duminica, in Capitala.
Volumul „Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulari”, de Neagu Djuvara, a fost vandut in peste 1.000 de unitati si a ocupat primul loc in topul vanzarilor editurii Humanitas. Volumul este urmat in top de „Ochiul caprui al dragostei noastre”, cea mai noua carte semnata de Mircea Cartarescu, „Estul naivitatilor noastre”, de Gabriel Liiceanu, „Namaste”, de Sega, uvolum ce face parte din cea mai noua colectie a editurii, dedicata cartilor de calatorie, si „Istoriile mele”, de Eugen Stancu in dialog cu Lucian Boia.
Pe primul loc in topul vanzarilor Humanitas Fiction s-a clasat „Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea”, de Vicki Myron, urmat de „Marea casa”, de Nicole Krauss, „Tinerete. Scene de viata provinciala”, de J.M. Coetzee, „Tunelul”, de Ernesto Sabato, ce face parte dintr-o serie dedicata de editura marelui scriitor, „Oameni din Dublin”, de James Joyce, care face, de asemenea, parte dintr-o alta colectie dedicata autorului irlandez.
Audiobook-ul care se afla pe locul intai in topul Humanitas Multimedia este „Despre frumusetea uitata a vietii”, de Andrei Plesu, urmat de „O scurta istorie a romanilor, povestita celor tineri”, de Neagu Djuvara, in lectura autorului, „Luni sau marti. povestiri de Virginia Woolf”, in lectura Irinei Petrescu, „Toate diminetile lumii”, in lectura lui Razvan Vasilescu, si „Cuponul fals”, de Marius Manole, dupa Lev Tolstoi.
In total, Humanitas a avut la Bookfest incasari de peste 370.000 de lei.
In topul Polirom, pe locul intai s-a situat volumul „Particulele elementare”, al invitatului special al targului Michel Houellebecq, urmat de „Sunset Park”, de Paul Auster, aparut in colectia „Top 10 plus”, „Opere II”, de Gellu Naum, „Acasa, pe Campia Armaghedonului”, de Marta Petreu, si „Cain”, de Jose Saramago.
In topul editurii Cartea Romaneasca, pe primul loc s-a situat „Arhivele de la Monte Negro”, de Octavian Soviany, urmat de „Eroticon. Tratat despre fictiunea amoroasa”, de Mihaela Ursa, „Medgidia, orasul de apoi”, de Octavian Soviany, „Sindromul de panica in orasul luminilor”, de Matei Visniec, si „I.L. Caragiale. Fatalitatea ironica”, de Mircea Diaconu.
Incasarile de la Bookfest sunt comparabile cu cele de anul trecut, potrivit reprezentantilor Polirom, care nu au oferit cifre exacte.
Curtea Veche Publishing a estimat o crestere a vanzarilor cu 15% fata de editia trecuta. Titlurile atractive, preturile cu pana la 50% mai mici, tombola cu premii, dar si prilejuirea intalnirii publicului cu cei mai indragiti autori par a fi cheia succesului editurii la Bookfest 2012.
Cele mai cautate titluri la Curtea Veche Publishing au fost „Jamie, ministrul hranei sanatoase”, de Jamie Oliver, „Eu si Timpul. Viata, vocatie, viziune”, de Margareta Paslaru, urmate de volumul doctorului nutritionist Mihaela Bilic „Sanatatea are gust”, aflat in continuare in preferintele romanilor, si „Anul Regelui”, de principele Radu al Romaniei. Atentia cumparatorilor s-a indreptat, de asemenea, spre cartile de dezvoltare personala si profesionala, beletristica, titlurile de sanatate si gastronomie.
In cele cinci zile ale targului de carte, Curtea Veche Publishing a adus multe titluri noi, cum ar fi „Viscolul”, de Vladimir Sorokin, si „Prieten drag, tovaras al raposatului”, doua dintre cele mai bune volume de literatura rusa contemporana, dar si „In adancul sufletului” de Gary Zukav si Linda Francis, primul titlu din colectia „EZO”.
Opt lansari de carte si patru sesiuni de autografe i-au adus la standul editurii in aceste zile pe Margareta Paslaru, Mihaela Bilic, Lucian Croitoru, Eugen Simion, Zoltán Rostás, Gheorghe Schwartz, Teodor Baconschi, alaturi de multi alti scriitori, dar si critici literari importanti.
Grupul Editorial Trei s-a aflat si la aceasta editie a Targului Bookfest aproape de cititorii sai.
„Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E. L. James (Colectia Eroscop) a fost vedeta la Bookfest 2012, bestsellerul mondial atragand atentia si cititorilor romani. Cartile de fictiune aflate, de asemenea, in topul vanzarilor au fost „Inchizitorul”, de Mark Allen Smith (Colectia Fiction Connection), „Pe aici au trecut Cutitarii”, de Jennifer Egan (Editura Pandora M/ Colectia Literary Fiction), „Cronolitii”, de Robert Charles Wilson (Colectia SF Epsilon) si Alex de Pierre Lemaitre (Colectia Fiction Connection).
In ceea ce priveste volumele non-fiction, cititorii Grupului Editorial Trei au preferat: „Ierusalim. Biografia unui oras”, de Simon Sebag Montefiore (Editura Trei), „Floarea varstei”, de Jane Fonda (Editura Lifestyle), „Omul fara chip”, de Masha Gessen (Editura Pandora M/ Colectia Reality Shock), „Fizica viitorului”, de Michio Kaku (Editura Trei/ Colectia „Acum pentru viitor”), si „Ultimul avertisment”, de Rebecca D. Costa (Editura Trei/ Colectia „Acum pentru viitor”).
Cele mai cautate titluri publicate in colectiile de psihologie au fost „Nevroza balcanica”, de Vasile Dem. Zamfirescu, „Retete de jocuri”, de Lawrence J. Cohen, „50 de semne ale tulburarilor psihice”, de James Whiney Hicks, „Psihologia vietii de zi cu zi”, de Kenneth T. Strongman, si „Pe gaura cheii”, de Sam Gosling.
La aceasta editie a Bookfest, Grupul Editorial Trei a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 15% fata de anul trecut.
Pentru Editura Nemira, editia din 2012 a Targului Bookfest a fost una reusita, cu cateva zeci de mii de vizitatori la stand si cu vanzari care le depasesc pe cele de anul trecut.
Cele mai iubite colectii Nemira s-au dovedit a fi Nautilus SF, Suspans, Babel, Byzantivm, Religio, Bonton, Damen Tango si, totodata, cartile din noua colectie Mistica.
Topul vanzarilor Nemira la Bookfest, anul acesta, este format din „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, „Urzeala Tronurilor”, de George R.R. Martin, „Opere alese”, de Rodica Ojog-Brasoveanu, „Borgia. Pacatele familiei”, de Sarah Bower, si „In numele printesei moarte”, de Kenizé Mourad.
Pentru ca anul acesta Bookfest (30 mai – 3 iunie, complexul Romexpo din Capitala) s-a desfasurat sub semnul Frantei, invitatii speciali ai evenimentului au fost jurnalistul Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra si Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura straina al Editurii Gallimard) si academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului „Rapsodia romana”).
Salonul International de Carte Bookfest este o manifestare de traditie organizata in fiecare an de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cea mai importanta confederatie patronala din mediul editorial romanesc. Bookfest s-a impus in spatiul cultural ca un eveniment care promoveaza lectura si accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate.
Asociatia Editorilor din Romania a fost infiintata in 1991 cu misiunea de a reprezenta interesele editorilor si de a promova valorile culturii universale. AER isi propune sa promoveze lectura produselor editoriale de calitate si scrisul, sa usureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material si informational, contribuind astfel la o libera circulatie a ideilor, precum si la integrarea culturii si limbii romane in circuitul mondial de valori.
Sursa: Mediafax