Vezi VIDEO
NASA a lansat un serviciu de streaming care transmite imagini cu Terra 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, vazuta de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), in timp real, cu ajutorul a patru camere video de inalta definitie.
De la inceputul erei spatiale, doar cateva zeci de astronauti au intrat in clubul select al oamenilor care au putut sa vada Pamantul din spatiu. Internautii din lumea intreaga sunt invitati sa se alature acestei aventuri gratie unor camere video ce au fost amplasate in exteriorul Statiei Spatiale Internationale, informeaza dailymail.co.uk. Proiectul High Definition Earth Viewing (HDEV) lansat de NASA permite internautilor sa vada imagini din spatiu cu planeta noastra in timp ce ISS se roteste in jurul Terrei.
Cele patru camere video de inalta definitie au fost instalate pe Columbus External Facility, doua console identice in forma literei „L” aflate in exteriorul statiei, la bordul carora au loc diverse experimente stiintifice. Desi scopul principal al misiunii este acela de a analiza capacitatea acestor dispozitive electronice de a „supravietui” si de a functiona in vidul spatial, savantii de la NASA au in vedere si o serie de beneficii educationale.
Experimentul a debutat pe 18 aprilie 2014, odata cu lansarea capsulei spatiale Dragon, fabricata de compania SpaceX, la bordul careia s-au aflat cele patru camere video. Acestea au fost instalate la exteriorul ISS pe 30 aprilie.
Utilizatorii sunt sfatuiti sa nu intre in panica daca ecranul pe care urmaresc aceasta transmisiune este negru, deoarece ISS efectueaza o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, iar aproximativ jumatate din aceasta perioada de timp este petrecuta de statie in intuneric, in partea in care pe planeta noastra este noapte.
Totodata, semnalul video se intrerupe uneori, dar, in general, serviciul de streaming este functional si opereaza corect.
Studentii americani au contribuit la realizarea designului unora dintre componentele camerelor video in cadrul programului „High Schools United with NASA to Create Hardware” (HUNCH). Alte echipe de elevi si studenti se ocupa cu administrarea streamingului video de pe Terra pe masura ce acele camere video transmit imagini la sol in timp real.
Una dintre camere este indreptata spre Terra (nadir), a doua este fixata inspre inainte, pe directia in care se deplaseaza ISS, iar ultimele doua sunt indreptate spre inapoi (zenit). Cele patru camere video transmit fiecare imagini fixe si nu au posibilitatea de a face zoom.
Cele patru camere video nu sunt totusi complet expuse in fata conditiilor vitrege din spatiu, intrucat sunt inchise in cutii presurizate continand azot solid. Proiectul HDEV va ramane operational pana in octombrie 2015.
Sursa: Mediafax