Vezi VIDEO
Patriarhul Daniel la sfintirea Centrului Social Multifunctional
Vezi VIDEO
Patriarhul Daniel la Manastirea Rohia
Vezi VIDEO
Patriarhul – cetatean de onoare al municipiului Baia Mare
Seara dumnezeiasca sambata, 12 decembrie, cand Preafericitul Daniel a participat la un concert de colinde organizat la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”din Baia Mare. In atmosfera inaltatoare a colindelor ce vestesc Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, patriarhului Romaniei i s-a decernat Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Baia Mare de catre primarul orasului, Cristian Anghel.
Patriarhul Bisericii Ortodox Romane, Prefericitul Daniel, a devenit de sambata, 12 decembrie, cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. Pentru ca momentul sa fie cu adevarat unul festiv, primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel a considerat ca potrivit ar fi ca titlul de cetatean de onoare sa-i fie conferit Patriarhului Romaniei, dupa concertul de colinde sustinut la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”.
Edilul baimarean a fost la randul sau rasplatit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, acesta oferindu-i ordinul ” Sfantului Stefan cel Mare”. Diplome de onoare au primit insa si dirijorii corurilor participante la concert, dar si cei doi conducatori ai institutiilor liceale ortodoxe din municipiu, respectiv Seminarul Teologic Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul” si Facultatea de Teologie Ortodoxa.
Catedrala Episcopala ” Sfanta Treime” din Baia Mare a rasunat sambata, 12 decembrie, de colindele interpretate de corurile Seminarului Teologic Ortodox ,,Sfantul Iosif Marturisitorul”, al Facultatii de Teologie Ortodoxa, corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale Sfanta Treime din Baia Mare si de corala preotilor, „Arhanghelii”. Ca in fiecare an, concertul a adunat multime de oameni dornici sa asculte inaltatoarele colinde care vestesc Nasterea Domnului Iisus Hristos. Anul acesta, insa, mai mult ca oricand, Catedrala a fost plina pana la refuz de crestinii care si-au rupt cateva ore din timpul lor pentru a asista la concertul de colinde.
Pentru a fi siguri ca vor avea loc in incinta lacasului de cult pentru a asculta corurile „colindatoare”, maramuresenii au venit chiar cu doua ore inainte de concert, astfel incat inainte cu o ora de inceperea colindatului, Catedrala devenise neincapatoare pentru sutele de oameni care doreau sa-si incalzeasca sufletele in caldura versurilor ce vorbesc despre Nasterea Mantuitorului.
Anul acesta, concertul sustinut de corurile institutiilor de invatamant ortodox din municipiu a avut parte si de un „musafir” special, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prefericitul Daniel, motiv pentru care atmosfera a devenit inca dinainte de inceperea colindatului, una incarcata de caldura, dar si de emotiile care pluteau in aer.
Concertul a inceput cu o intarziere de aproape o ora, insa cu toate acestea, oamenii au stat, au asteptat si si-au deschis sufletele pentru a primi in ele dragostea si bucuria, asa cum au fost indemnati de la inceput intr-o colinda, „ Larg deschideti poarta sufletelor voastre, n-am venit sa cerem, am venit sa dam”, iar la final i-au rasplatit pe colindatori cu ropote de aplauze.
Colindatorii l-au impresionat si pe Patriarhul Romaniei, Prefericitul Daniel, care zambea din cand in cand, dadea din cap in mod aprobator sau chiar aplauda frenetic dupa fiecare moment din concert. Emotiile care planau de la inceput in incinta lacasului de cult au atins insa apogeul in momentul in care a aparut si ,,elementul surpriza” al concertului, respectiv corala „Arhanghelii” formata din preoti, astfel incat la un moment dat pareau ca se aud chiar ingerii cantand in cor, alaturi de multimea adunata in catedrala.
De altfel, chiar si Patriarhul BOR a remarcat la final, ca ,,toti au cantat in mod ingeresc”, adaugand ca a fost coplesit de „multimea darurilor spirituale sadite in maramureseni, si pe care maramuresenii le-au cultivat”.
Prefericitul Parinte Patriarh Daniel a mai atras atentia celor prezenti, ca ” prin aceste colinde participam nu numai la o lucrare artistica, ci prin colinde se marturiseste dreapta credinta pe intelesul tuturor: Astazi s-a nascut Cel far’ de inceput, cum au zis prorocii. Colindele exprima frumusetea si bunatatea sufletului romanesc, asa cum spune intr-o colinda: Nu uita cand esti voios, romane, sa fii bun!”. Corurile de colindatori au fost invitate de Patriarh la Patriarhia Romana, pentru a-i incanta si pe altii cu colindele lor.
Si pentru ca atmosfera emotionanta sa nu fie inabusita imediat dupa incheierea concertului, primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a decis sa-i ofere patriarhului, in acelasi cadru festiv, titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. „Ca cinstire pentru activitatea dumneavoastra, pentru personalitatea dumneavoastra, permiteti-mi sa va inmanez titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare, pentru aleasa pretuire, pentru contributia de exceptia adusa la consolidarea bisericii maramuresene. Sa nu uitam niciodata ca impreuna, Biserica si administratia publica pot face sa renasca timpul moral al societatii noastre „, a precizat primarul Cristian Anghel, in momentul in care i-a conferit titlul de cetatean de onoare, Patriarhului BOR.
Nici edilul baimarean nu a scapat fara rasplata, pentru ca la randul sau a fost cadorisit cu ordinul „Sfantul Stefan cel Mare”, fiind asemanat de Patriarhul Romaniei cu ,,voievozii Musatinilor”. Anghel a replicat insa ca e „un voievod argesean”, facand astfel referire la originile sale.
Si dirijorii celor patru coruri au primit diplome de onoare ca recompensa pentru activitatea lor. Astfel dirijorul corului „Doxologia”, al Catedralei Episcopale „Sfanta Treime”, al corului „Sfantul Ioan Damaschin” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare si al coralei „Arhanghelii”, Petrica Aurelian Covaciu, a primit diploma de onoare ” Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei”. Aceeasi diploma i-a fost conferita si dirijorului corului Seminarului Teologic Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul”, Iustin Podareanu.
Patriarhul BOR a oferit diplome de onoare si preotului Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox, conferentiarului universitar dr Stefan Pomian, conducatorul catedrei de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii de Nord Baia Mare si preotului conferentiar Adrian Paul, organizatorul si coordonatorul mai multor simpozioane, dintre care ultimul le-a fost dedicat Sfantului Vasile cel Mare si Sfintilor Capadocieni.
Ganduri duhovnicesti enoriasilor de la Manastirea Rohia
In dupa-amiaza zilei de azi, 12 decembrie, Preafericitul Daniel s-a aflat printre enoriasii de la Manastirea Rohia. Patriarhul a fost primit de obstea de calugari si de cateva maicute, care, pe rand, i-au daruit parintelui cate un superb buchet de flori. Au venit sa-l intampine pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane numeroase oficialitati locale din zona, printre care primarul orasului Targu Lapus, Mitru Lese, precum si Corul Liceului Teologic din Baia Mare.
Prinsi probabil cu treburile gospodaresti, enoriasii nu au venit – cum se intampla la astfel de evenimente – in numar prea mare la Manastirea Rohia sa il intampine pe patriarh. Parintele a fost primit, insa, cu toata caldura si emotia, de oamenii veniti la eveniment, multi imbracati in straie populare morosenesti. Preafericitul a rostit cateva cuvinte de multumire pentru cei care si-au rapit din timp si au venit, i-a binecuvant pe cei prezenti si a intrat apoi in demisolul bisericii aflate inca in constructie.
Aici Preasfintitul Iustin Sigheteanul a apreciat, printr-un cuvant de multumire, gestul patriarhului de a urca pana sus la munte sa binecuvanteze manastirea si pe cei care traiesc aici.“ Ne simtim mandri si ii multumim Preafericitului ca a acceptat sa binecuvanteze tot ce s-a cladit aici de 80 de ani incoace” a spus Iustin Sigheteanul.
La randul lui, si Preafericitul Daniel a tinut sa-si impartaseasca gandurile duhovnicesti credinciosilor veniti sa il intampine. Si-a adus totodata aminte de vremurile tineretii, pe vremea cand staret al acestei manastiri era Preasfintitul Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului.
“Eram doctorand si veneam des aici la Rohia. Pe vremea aceea era staret episcopul si de maine arhiepiscopul Iustinian. Imi amintesc ca si pe vremea aceea, exista biblioteca Steinhardt si aici se puteau rasfoi miile de volume foarte valoroase” a precizat patriarhul Daniel.
La final, cei prezenti au primit din partea patriarhului in dar cate o iconita. Preafericitul Daniel a vizitat apoi chiliile in care locuiesc calugarii si a studiat planurile pe care le-au intocmit arhitectii privind constructia Centrului Cultural Monahal Nicolae Steinhardt.
Patriarhul primit cu paine si sare de maramureseni
Lume multa, emotii si lacrimi, astazi, in jurul orei 11.00, la parohia Sfantul Iosif Marturisitorul, unde Patriarhul Romaniei Daniel, insotit de un sobor de preoti, a fost prezent pentru a sfinti Centrul Social Multifunctional. Dupa ce a dat binecuvantare enoriasilor, care s-au adunat in numar insemnat sa-l intampine, parintele patriarh a fost primit de maramureseni cu paine si sare, asa cum cere datina.
Dupa momentul inaltator al slujbei de sfintire, la care au participat pe langa fete bisericesti, si personalitati locale, patriarhul a tinut sa aminteasca celor prezenti ca biserica te invata sa „daruiesti bucurie celor care fac bucurie altora”. In acest context, a daruit lacasului de cult o icoana, care-l reprezenta pe Sfantul Vasile cel Mare., sfant care „ne-a invatat cum sa-i ajutam pe semenii nostri. De la Sfantul Vasile cel Mare biserica noastra a invatat sa nu desparta Liturghia de Filantropie si Filantropia de Liturghie” a completat parintele Patriarh.
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe a decernat apoi preotului paroh al Bisericii care poarta numele sfantului Iosif Marturisitorul ordinul “Stefan cel Mare”, in semn de recunoastere a eforturilor sale in scopul infiintarii centrului.
” Sfantul Stefan cel Mare” este ordinul pentru clerici si parintele merita sa fie incurajat si prin cuvintele marelui voievod” a spus Preafericitul patriarh.
Dupa ce soborul de preoti a intonat cuvintele de acceptare specific bisericii ortodoxe „Vrednic este”, a urmat cuvantul parintelui paroh Vasile Fodorut. “Este o mandrie pentru mine, pentru enoriasi si pentru biserica aceasta ca Preafericitul Patriarh a venit sa sfinteasca acest lacas,” a declarat, cu emotie in glas, Vasile Fodorut.
Si pentru ca dar din dar se face… rai, la randul lui si preotul paroh Vasile Fodorut i-a oferit un cadou patriarhului o icoana, care-l reprezenta pe Sfantul Iosif Marturisitorul.
“Aceasta icoana va fi pusa la loc de cinste in Palatul Patriarhiei, mai ales ca ea acum lipseste acolo” a marturisit Preafericitul Daniel. Cadouri au fost oferite si credinciosilor, care au primit din partea patriarhului cate o iconita reprezentant chipul Sfantului Spiridon, sfant pe care credinciosii ortodocsi il sarbatoresc chiar astazi.
Cat despre Centrul Social Multifunctional, acesta cuprinde pe langa camere si birouri, o sala de croitorie, un cabinet medical si un cabinet stomatologic. Cladirea are capacitatea de a gazdui 35 de persoane. In sala de mese a Centrului Social, 100 de persoane vor primi in fiecare duminica, cate o masa calda.
Dupa incheierea ceremoniei religioase, patriarhul Daniel s-a indreptat catre Catedrala Episcopala, unde a fost colindat de aproximativ 500 de copii, care au primit, la final daruri din partea Patriarhului.
CITESTE SI :
Sursa: Calin Dragomir, Camelia Tocaci