PSD consideră că cele două întrebări propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul consultativ nu răspund unei controverse din societate, dat fiind acordul cvasi-unanim asupra temelor supuse consultării publice. Răspunsul la fiecare dintre cele două întrebări este ”DA”, dacă nu uit/apuc să votez, arată senatorul PSD Maramureș, Liviu Marian Pop.
Trebuie remarcat faptul că Iohannis nu a pus două întrebări, ci trei. Prima este clară: ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” Însă întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională? Conține, de fapt, două întrebări: Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare? Sunteți de acord cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
”Această ultimă parte privind extinderea dreptului de atacare a ordonanțelor direct la CCR este de-a dreptul confuză, pur și simplu îl păcălește pe alegător. În plus, nu se regăsește ca temă în scrisoarea trimisă Parlamentului și votată ca atare. Despre care ordonanțe e vorba atunci când se cere votul oamenilor? Despre toate ordonanțele, doar despre cele de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare OUG, sau toate OUG ? Apoi, dacă se propune interzicerea OUG (în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare pe corupție) ce rost mai are să fie contestate? Cum să contești ceva ce nu există? Șmecheria asta cu două întrebări-ntr-una, lipsa de precizie, de claritate a formulării arată în fapt că totul e praf în ochii oamenilor”, susține Liviu Marian Pop, senator PSD de Maramureș.
Klaus Iohannis va purta întreaga răspundere politică privința cheltuielilor implicate în organizarea scrutinului
Reprezentantul social-democraților maramureșeni consideră că nu este vorba de consultarea veritabilă a populției, ci de prostirea alegătorilor în folosul propriu, electoral al lui Iohannis și al partidelor pe care le susține în campania pentru europarlamentare. Se devoalează, astfel, concret și fără dubiu, că referendumul lui Iohannis este o manevră de campanie electorală, cu scopul de a-i amăgi și a-i folosi pe oameni determinându-i să vină la vot, în speranța că astfel PNL/USR vor obține un scor mai mare. Această scamatorie este cu atât mai evidentă, cu cât pentru a deveni efective modificările rezultate din ipoteticul răspuns afirmativ la referendumul validat de CCR, trebuie modificată Constituția țării și anumite legi organice.
Având în vedere că referendumul consultativ pe teme de interes național este o prerogativă exclusivă a președintelui, Klaus Iohannis va purta întreaga răspundere politică atât în privința cheltuielilor implicate în organizarea scrutinului, cât și în situația în care Curtea Constituțională va constata caracterul neconstituțional al unor reglementări realizate în urma referendumului, este de părere Liviu Pop, senator PSD de Maramureș.
Realizat la comanda PSD.CMF:41190008