Cheile Lăpuşului sunt un defileu extrem de frumos din Maramureş, fiind unic în România datorită structurii şi dimensiunii sale. Dacă eşti un pasionat de rafting, poţi veni aici în timpul primăverii sau poţi vizita defileul pentru frumuseţea sa, care este una ieşită din comun.
Cheile Lăpușului sau Defileul Lăpușului sunt situate în Maramureș, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. Defileul se întinde pe o lungime de 36 km, iar pe distanţa dintre Groape și Împreunături, 25 de km, este rezervație naturală.
Cheile Lăpuşului sunt un defileu epigenetic considerat unicat în România, atât din punct de vedere al dimensiunii, dar şi al rocilor în care s-a dezvoltat (şisturi cristaline cu nivele de calcar şi dolomite metamorfozate). Numite şi Defileul Lăpuşului, Cheile Lăpuşului sunt o rezervaţie naturală cu un potenţial turistic semnificativ, fiind declarată Arie Naturală Protejată.
Din localitatea Răzoare, râul Lăpuş intră într-un defileu spectaculos, cu o lungime de 36 de km, până în satul Remecioara, situat la doar 20 de km de Baia Mare. În unele locuri defileul este foarte strâmt, cu pantă înclinată și stânci. Râul curge ba leneş, ba în vaduri consecutive repezi, fiind străjuit de pereţi înalti de stâncă, de 8-10 metri. Accesul cu mașina este posibil doar în câteva locuri: Vima Mică, Sălnița, Răzoare, Remea Chioarului și Ciolt.
Defileul cuprinde sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălniţa, Buteasa Râu – La Împreunătură) şi are în versanţi custuri stâncoase (Custura Cetăţelii, Custura Vimei), pereţi şi pinteni stâncoşi, peşteri şi cascade (La Pişătoare. Cea mai mare, Cascada Pișătoarea, se află în dreptul localității Preluca Veche, prăvălindu-se de pe Piatra Cerbului. Cotul cel mare, Ochiul Gropiței și Custura Vimei sunt în apropierea localității Vima Mică.
Cheile Lăpuşului sunt un loc ideal pentru iubitorii de sporturi extreme, aici aceştia au posibilitatea de a practica raftingul, însă aceştia trebuie să urmărească prognoza meteo. De obicei apa este foarte mare în timpul primăverii, iar în august foarte mică. Specialiștii în rafting consideră Cheile Lăpuşului un traseu greu, pe ape mari, între Sălnița și Buteasa Râu, aproximativ 14 km. De asemenea, defileu este perfect şi pentru pescuitul sportiv, fiind totodată şi o zonă extrem de frumoasă pentru campare.
Cheile Lăpuşului ar trebui să se afle pe lista ta de destinaţii din România pe care trebuie neapărat să le vezi. Frumuseţea sa te va lăsa fără suflare şi vei înţelege de ce este unic în ţara noastră!
Am parcurs tot traseul de 36km!in 11zile cu opriri in locurile care ne dadeau posibilitatea să pescuim! E spectaculos!