Localnicii din Slatioara si Glod s-au refugiat vineri seara pe dealuri. Cand au vazut ca s-a dezlantuit furtuna, oamenii si-au scos animalele din grajduri si s-au refugiat pe culmi rugandu-se sa treaca potopul. ”N-am durmit toata noaptea”, a spus cu lacrimi in ochi o femeie a carei casa se afla in apropiere de malul paraului.
Oamenii sunt socati si spun ca de peste 50 de ani nu au mai vazut o asemenea viitura. Comuna Stramtura, de care apartin satele Glod si Slatioara, a fost afectata de inundatii si in urma cu doua saptamani, insa de aceasta data prapadul a fost mai mare.
De fiecare data cand privesc la cer, inspre localitatea Poienile Izei, localnicii isi fac cruce. ”De acolo o venit dezastru’ si amu’ doua saptamani. Vineri s-o apucat sa ploua si intr-o ora tat drumul o fost dus la vale. Nu mai ai cum trece in sus, nici la noi in Slatioara si nici la Glod”, a spus Ioana Dunca.
Viitura a venit in jurul orei 18.30. ”O fost o ploaie exact ca in acela rand. Numai ca amu’ o dus drumul cu totul. Daca mai ploua ne-a duce apa si casele. Mult nu mai ii”, si-a manifestat ingrijorarea Irina Mihnea, o femeie din Slatioara care a stat toata noaptea de veghe pentru ca ii era teama sa nu isi piarda bruma de avere in apa. Ea sta nu departe de parau si chiar in dreptul casei ei drumul a fost rupt.
Marturiile oamenilor despre cosmarul prin care au trecut vineri seara sunt emotionate. Fiecare are ceva de spus, iar lacrimile se zbat pana si intre genele barbatilor in toata firea. Localnicii nu pot sa priceapa cu ce i-au gresit lui Dumnezeu.
”Cadeau lemnele mai ceva ca porumbul. Langa casa noastra a fost un stalp de curent si o fantana. Amu’ is in vale. Cablurile o fost rupte cu totul din casa”, a povestit Palaguta Hodor drama traita.
Dis de dimineata, satenii au iesit din casa sa vada ce a lasat in urma viitura. Peisajul era dezolant. Valea a fost umpluta de lemne aduse de pe culmi, podetele erau rupte, drumurile erau sparte. ”Azi noapte nu am iesit ca ne-o fost frica. Era apa de peste un metru pe drum si nu se vedea nimic. Ganditi-va ca torentul care o fost mi-o distrus un hectar de padure. Asa viteza o avut apa ca mi-o pus copacii jos”, a spus Dumitru Bolbos.
Oamenii isi strigau incurajari peste apa pentru ca nu mai aveau podete ca sa ajunga unii la altii si le era teama sa intre in apele involburate ale Slatioarei. „Lasa tu Ioana nu mai planje ca ai scapat!”, ii zicea o femeie unei batrane care iesise in strada cu un lighean si cu o carpa in mana. Se vedea ca e rupta de oboseala. „Vai Marie nu ma pot bucura. De voia lui D-zeu nicaieria nu putem fugi ca oriunde ne afla”, a incercat maramureseanca sa se consoleze singura.
De dincolo de gaura cascata in drumul judetean alti gospodari gesticulau de zor. Trei oameni cu lazi in brate au luat-o cu grija pe marginea rapei aparute in strada. Aduceau paine localnicilor. „Tre sa aducem pita, ca n-om muri de foame. Asta o fo potop. Or ars claile de fan pa camp ca o traznit in ele. Grindina o fo mare cat o nuca si ne-o distrus tati cartofii si legumele. Drumu’ ii distrus. Ce sa stim sa ne facem?” s-a intrebat Ioan Pop.
Sambata dimineata, in zona erau prezenti doar cativa muncitori de la Electrica, viceprimarul din Stramtura, Petru Mihnea, si cativa politisti. In rest, nici urma de autoritati. In loc sa fie in teren, acestea monitorizeaza situatia din birou. Probabil, asa se si explica raportele facute publice in cursul diminetii de prefectura.
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii institutiei, doar localitatile Borsa, Valea Stejarului, Slatioara, Vadu Izei si Giulesti. Despre Glod nu s-a spus nimic, iar despre celelalte localitati afectate, printre care mai grav Botiza, Poienile Izei, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Feresti, Boiu Mare etc., nici cu un cuvant nu s-a amintit ca ar fi avut de suferit de pe urma ploilor torentiale.
Prefectura a precizat ca ”inundatiile au afectat 25 de anexe gospodaresti, 5 podete; a fost blocat accesul pe un drum comunal, iar pe alte 4 drumuri comunale se circula cu dificultate; 10 hectare de teren arabil; 31 de hectare de pasuni si fanete.”
Daca din birou pagubele se vad mai mici, de la fata locului, din Glod si Slatioara, situatia e alta. Viceprimarul din Stramtura, a carui casa a fost, de asemenea, afectata de viitura, a declarat ca drumul judetean 171 D e distrus pe mai multe portiuni si ca doua case din Glod au fost inundate. Apa a patruns insa in mai multe gospodarii din cele doua localitati.
”Avem cam 4 hectare de culturi si 15 hectare de fanate distruse. O ora a durat totul, dar a fost si grindina. Drumul a cazut exact dupa ce am trecut eu cu masina, cred ca va fi nevoie de o saptamana sau chiar mai mult ca sa se poata reface cat de cat si sa poata trece oamenii cu masinile”, a declarat Petru Mihnea.
Sambata la amiaza de pe versantii care strajuiesc drumul inspre Slatioara si Glod torentii aduceau inca la vale crengi, bolovani si namol. Localnicii incercau disperati sa ia legatura cu neamurile din celelalte comune ca sa vada daca viitura nu a facut pe acolo pagube si mai mari. Unii dintre ei au inceput sa debaraseze valea paraului Slatioara de butucii si crengile aduse la vale. „Tre sa curga apa. Daca mai ploua o sa ridice lemnele si o sa ni le bage in case”, au explicat ei.
Alti gospodari vroiau sa gaseasca o solutie ca sa ajunga cu autoturismele in Glod. Distanta pe care o au de parcurs pana la intrarea in sat din zona in care drumul a fost distrus de viitura depaseste patru kilometri. „Mi-am lasat masina aici jos. Nu stiu ce sa fac. Ar fi o solutie sa o iau pe la Poienile Izei. Este un drum, dar n-o fost bun nici pana acum. Cine stie ce a fi acolo dupa viitura”, s-a plans Stefan Botizan.
Oamenii stau cu sufletul la gura pentru ca au fost anuntati ca viiturile s-ar putea sa ii loveasca din nou.
Sursa: Larisa Tivadar