Vezi VIDEO
Primarii maramureseni din mediul rural trebuie sa promoveze pana in 20 martie o hotarare de consiliu local prin care aproba punerea la dispozitie a unor terenuri pentru construirea caselor destinate specialistilor. Conform proiectului “Renasterea satului romanesc”, in fiecare comunitate rurala trebuie construite in jur de zece case pentru tinerii specialisti, cum ar fi medici, profesori sau politisti. Proiectul ii pune insa in dificultate pe multi dintre primari, unii recunoscand ca nu mai au disponibil teren pentru construirea de locuinte. Este si cazul comunei Moisei.
Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a atras atentia astazi, 2 martie, primarilor din comune ca trebuie sa identifice in cel mai scurt timp suprafete de teren unde ar putea fi construite case pentru specialisti. Dupa promovarea unui proiect de hotarare in acest sens, primarii ar urma sa se adreseze cu o cerere scrisa Prefecturii Maramures.
“Sa promovati o hotarare de Consiliu Local pana in 20 martie, sa le putem centraliza si promova. Din luna aprilie, puteti deja participa la licitatia in vederea construirii de locuinte. Primarii trebuie sa se adreseze printr-o cerere scrisa inaintata noua. Noi urmeaza sa centralizam toate propunerile pe care le vom inainta, pana in 31 martie, la Ministerul Dezvoltarii”, a declarat Sandu Pocol.
In conformitate cu programul “Renasterea satului romanesc”, in fiecare comunitate rurala ar urma sa se ridice zece case pentru specialisti. In cazuri exceptionale, se poate ajunge chiar pana la 15 locuinte, care vor avea doua sau trei camere.
“Proiectul “Renasterea satului romanesc” prevede construirea in fiecare comunitate rurala a zece case pentru specialisti: medici, politisti, asistenti medicali, profesori. E posibila si extinderea acestor constructii pana la 15 locuinte. Trebuie sa asigurati terenul necesar acestor constructii. Pentru fiecare suprafata trebuie pusi la dispozitie minimum 500 de metri patrati de teren”, a afirmat Sandu Pocol.
In mod normal, toate locuintele construite ar urma sa fie grupate intr-un singur loc, insa daca nu exista teren suficient, casele pot fi amplasate “rasfirat”.
Proiectul ii pune in dificultate pe primarii maramureseni. In timp ce unii sustin ca nu au teren pentru astfel de constructii, cum este cazul Moiseiului, alti primari nu stiu ce teren ar trebui sa identifice pentru “renasterea satului romanesc”. Terenul trebuie sa fie domeniu public sau privat ? – se intreaba unele autoritati.
In schimb, proiectul pare sa fie atractiv pentru primarii unor orase, cum este cazul celor din Tautii Magheraus sau Seini, care sustin ca ar trebui lamurita problema pentru a se vedea daca masura ar putea fi aplicata si in satele apartinatoare de localitatile in cauza.
Sursa: Camelia Tocaci