Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a comandat Gallup Romania realizarea unui set de studiu privitor la situatia economica a tarii, integrarea europeana si patronate. Cercetarea a fost efectuata intre 22 februarie si 22 martie anul acesta, iar rezultatele au fost comunicate la inceputul lunii aprilie. Printre cei intervievati s-au numarat locuitori din orase cu studii medii si superioare si cu varsta intre 18 si 65 de ani, manageri de IMM-uri si membri ai confederatiilor sindicale.
Economia merge prost
Potrivit studiului, comparativ cu anul trecut, situatia economiei s-a deteriorat. Raspunsurile date au indicat ca 34% din populatia urbana cu educatie medie si superioara afirma ca economia merge mai prost fata de 2005, spre deosebire de 27% care spun ca aceasta merge mai bine.
Managerii IMM-urilor au aproximativ aceeasi parere, si ei fiind nemultumiti de starea actuala a economiei Romaniei. Din totalul celor intervievati, 42% au raspuns ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti, in vreme ce doar 20% au spus ca economia functioneaza bine.
Romanii nu si-au pierdut optimismul
Atat populatia, cat si reprezentantii mediului de afaceri spera ca situatia se va imbunatati in urmatoarele 12 luni. Orasenii, in proportie de 48%, sunt de parare ca economia tarii va merge mai bine in a doua parte a anului. In schimb, 22% se asteapta sa mearga mai prost. Un optimism ceva mai moderat se inregistreaza in randul conducatorilor de firme, 40% dintre acestia impartasind ideea ca din punct de vedere economic lucrurile in Romania vor incepe sa mearga mai bine ori mult mai bine in anul care vine. In cazul acestora insa, procentul celor care „nu cred pana nu vad” este mai mare. Circa 30% dintre liderii de intreprinderi cred ca economia va mearge mai prost sau mult mai prost in perioada urmatoare.
Saracia se extinde si la orase
Nemultumirile persista si in privinta bugetului personal. In prezent, comparativ cu 2005, 49% din populatie arata ca are aproximativ aceleasi venituri, iar 26% sustine ca acestea sunt mai mici/mult mai mici. Chiar daca orasenii sunt mai realisti cand in discutie sunt economiile personale, totusi debordeaza de optimism. Aproape 50% dintre respondenti cred ca peste un an veniturile gospodariei lor vor fi mai mari sau mult mai mari, in vreme ce 31% arata ca acestea vor fi la fel, iar 13%, mai mici ori mult mai mici.
Profituri minime in 2005
In ce priveste rentabilitatea micilor afaceri din Romania, cercetarea Gallup indica o situatie incredibila, care contrazice rapoartele favorabile ale guvernantilor. Intrebati de profiturile obtinute in ultimul an, 34% dintre manageri arata ca acestea au scazut, iar 23% spun ca ar ramas aceleasi. Doar 43% dintre reprezentantii IMM-urilor precizeaza ca profitabilitatea companiei lor a crescut in ultimul an. Totusi, ei cred ca situatia se va imbunatati in 2007, pentru ca 53% dintre ei se asteapta ca profiturile lor sa se majoreze.
Fiecare roman cu durerea lui
Populatia urbana indica printre principalele piedici care stau in calea dezvoltarii economiei coruptia (95%), somajul (87%), nivelul taxelor si impozitelor (83%), pretul utilitatilor publice (80%), adaptarea la normele UE (75%), concurenta (62%), precum si fluctuatia cursului valutar, nivelul importurilor si exporturilor (sub 60%). Ierarhia problemelor economice cu care se confrunta Romania este alta in cazul reprezentantilor companiilor care pun pe primele locuri: nivelul taxelor si impozitelor (86%), pretul utilitatilor publice (81%), concurenta (68%), coruptia (64%) si adaptarea la normele UE (57%).
Patronii nu au resimtit beneficiile cotei unice
Potrivit studiului, peste jumatate dintre managerii de companii au raspuns ca introducerea cotei unice nu a influentat in nici un fel activitatea lor economica, iar 17% au aratat ca efectul a fost unul negativ. Doar 27% dintre cei intervievati si-au exprimat multumirea fata de luarea acestei decizii. Cei mai multi apreciaza ca urmare a acestei masuri economice au scazut impozitele directe, dar au crescut impozitele indirecte astfel incat contributiile lor la buget au ramas in mare masura aceleasi.
Temeri fata de aderarea la UE
In cea mai mare parte, persoanele intervievate sunt de parere ca, la ora actuala, investitiile autohtone sunt mici in economia romaneasca. Nici gradul de incredere in companiile private autohtone nu este prea mare. De altfel, respondentii sunt de parare ca tara noastra nu este pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana, 74% dintre cei chestionati exprimand acest punct de vedere. Peste 54% sustin ca, fata de alte tari est-europene, economia Romaniei merge mai prost. Ziua aderarii la UE este asteptata cu emotii, pentru ca romanii sunt de parere ca aceasta ne va afecta negativ. Pe de o parte, orasenii se asteapta la o majorare a taxelor si impozitelor, iar pe de alta parte, patronii la un recul in afaceri. In opinia managerilor, concurenta si competitivitatea, adaptarea la normele UE vor fi piedicile majore cu care se vor confrunta dupa 2007.
Concluzii triste
Cercetarea Gallup Romania a fost efectuata pe un numar de peste 1.000 de respondenti din medii sociale diferite. Sondajele de opinie au cuprins 540 de persoane din populatia urbana cu varsta intre 18 si 65 de ani si cu educatie medie sau superioara, precum si 428 de membri din conducerea unor IMM-uri cu activitate in domeniul agriculturii, constructiilor, turismului, transporturi etc. De asemenea, au fost realizate 10 interviuri ample cu reprezentanti ai confederatilor sindicale.
Studiul demonstreaza ca deciziile luate de guvernanti pe plan economic s-au dovedit ineficiente, romanii acuzand faptul ca nu au resimtit imbunatatirea nivelului de trai care s-a promis in timpul campaniei electorale. Dezamagirea a atins cote mari in randul populatiei care se vede nevoita sa gaseasca solutii de salvare muncind in strainatate.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult