Baimarenii care obisnuiesc sa circule pe jos prin oras s-au udat nu doar de la ploaie, ci si de la nametii care au inceput sa balteasca pe marginea drumurilor. Accesul pe mai multe strazi ale urbei, unele chiar in buricul targului, a fost aproape imposibil in cursul amiezii de luni, 29 ianuarie.
Cu toate ca apa a inceput sa acopere suprafete tot mai mari din cartierele municipiului, aproape de orele pranzului reprezentantii administratiei publice, cei ai furnizorului de apa Vital, precum si ai societatii de salubrizare Drusal, implicata si in actiuni de deszapezire, inca isi imparteau responsabilitatile. Reprezentantii celor trei institutii si-au pasat de la unii la altii obligatia de a indeparta zapada de pe gurile de canal, in timp ce nivelul apei continua sa creasca.
Vasile Barbul, director in cadrul primariei, a declarat ca societatea Drusal Baia Mare a fost insarcinata cu rezolvarea problemei. ”Avem un contract cu Drusal, prin care circa 30 de oameni trebuie sa lucreze manual la deszapezire in zona centrala. Apoi, vom extinde curatenia in tot orasul.”
El a adaugat ca probleme au aparut datorita organizarii in teren. Dupa cum era de asteptat, intarzierea cu care a fost desemnata firma de deszapezire a provocat o adevarata debandada. Societatatea bucuresteana care a castigat licitatia, patronata de Silviu Prigoana, nu a reusit sa isi angajaze oameni si nici sa aduca utilaje, astfel incat primaria a apelat tot la Drusal.
Directorul firmei de salubrizare, Valer Simon, a recunoscut ca a incheiat o intelegere cu primaria, dar a aratat ca aceasta nu presupune si indepartarea zapezii de pe canelele de scurgere ale celor de la Vital. ”In aceasta iarna, am convenit sa curatam trotuarele de pe poduri, statiile de autobuz si trecerile de pietoni de la intersectii. Pentru aceasta lucreaza in momentul actual circa 35 de oameni. De restul nu stiu.”
Problema a fost ca nici macar acolo unda s-a angajat sa indeparteze zapada, adica pe poduri ori in intersectii, Drusal nu s-a achitat de indatoriri. Luni, la orele amiezii, pe podul peste Sasar care duce spre Universitate nu se vedea ca s-ar fi intervenit, iar pe cel din zona RFN situatia era asemanatoare. Cat despre intersectii, acestea s-au transformat in lacuri de acumulare.
Nici macar reprezentantii Vital nu au reusit sa lamureasca aceasta situatie confuza, desi teoretic ar fi trebuit sa fie interesati ce se intampla cu reteaua de colectare a apelor pluviale. Oficialii societatii s-au spalat rapid pe maini, consilierul juridic Radu Micle declarand ca acest tip de activitate nu intra in atributiile celor de la Vital. ”Noi ne ocupam de buna functionare a canalelor, insa numai de reteaua de dedesubt. Pentru ce e deasupra canalelor nu suntem noi responsabili.”
Nehotararea oficialilor baimareni si a firmelor cu care colaboreaza administratia publica este inca o dovada a nepasarii fata de contribuabili din a caror bani se platesc o multime de proiecte cu eficienta discutabila ori cu impact nul, dar pentru care nu se pot asigura conditii normale de circulatie.
Sursa: Anamaria Stoia