Vezi VIDEO
Oferta din invatamantul superior nu corespunde cu cererea de pe piata muncii. O recunosc si reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), care au aratat ca la facultate inca se studiaza la specializarea metalurgie, desi in Baia Mare nu mai exista o astfel de activitate. Neconcordantele intre piata muncii si profilele din invatamantul superior exista in ciuda faptului ca la nivel judetean a fost intocmit chiar un plan de actiune.
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a cerut explicatii de la reprezentantii AJOFM in legatura cu modul in care se colaboreaza cu responsabilii pe probleme de invatamant din judet. “Va intreb daca voi aveti o corelare cu sistemul de invatamant din judet legat de ce se intampla in judet, deoarece vad ca sunt foarte multe croitorese”, a spus prefectul Anton Rohian.
Oficialii AJOFM recunosc ca planurile din invatamant nu sunt intocmite in raport cu oferta de pe piata muncii, asta in ciuda faptului ca se poarta in permanenta discutii cu reprezentantii institutiilor abilitate. “Ideea este ca noi avem o colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si elaboram in fiecare an acel plan de actiune locala in domeniul invatamantului, in colaborare cu AJOFM, sindicate, patronate, este o comisie constituita la nivelul judetului si regional”, a afirmat directorul AJOFM Maramures, Oana Osanu.
In ciuda acestor disfunctionalitati, conducerea agentiei a precizat ca in martie, cel putin scriptic, rata somajului a scazut foarte mult, ajungand la 3,85%, fiind cel mai mic numar de someri inregistrat in ultimii cinci ani in evidentele institutiei. Conform aceluiasi raport, peste 60% dintre somerii maramureseni au finalizat o forma de invatamant gimnazial sau liceal. Sub 10% dintre persoanele fara un loc de munca aflate in evidenta AJOFM au terminat o facultate.
Sursa: Camelia Tocaci