Vezi VIDEO
Ungurii cauta forta de munca in Maramures. Intermediari maghiari din reteaua EURES s-au intalnit astazi, 10 mai, in Baia Mare, cu omologii lor romani, dar si cu conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a pune la cale un schimb de muncitori in zona de frontiera. Reprezentantii EURES din Ungaria spun ca, in prezent, sunt joburi disponibile in tara vecina, in agricultura, dar si in constructii si in prelucrarea carnii.
Pana maine, in Baia Mare se deruleaza actiunea de informare “a lucratorilor romani, dar si a celor maghiari” despre mobilitatea fortei de munca in Ungaria, respectiv in Romania. Practic, reprezentantii maghiari si romani ai retelei EURES intentioneaza sa colaboreze pentru a-i sprijini pe cei interesati sa-si gaseasca joburi in cele doua tari.
“Aceasta intalnire de astazi are scopul de a gasi cele mai bune cai pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani care doresc sa lucreze in Ungaria si invers”, a declarat managerul EURES Romania, Camelia Mihalcea.
Oficialii maghiari au aratat ca exista un numar constant de romani care lucreaza in Ungaria. In jur de 20.000 de persoane din Romania ocupa diverse functii in tara vecina.
“Si in anii precedenti a fost un numar destul de mare de romani care au muncit in Ungaria. Intre 20.000 si 25.000 persoane din Romania lucreaza in mod permanent in Ungaria in diverse activitati. Conform datelor pentru primul trimestru al lui 2012, aceste cifre au crescut”, a remarcat managerul EURES Ungaria, Andras Kalmar.
Maramuresenii veniti astazi la intalnirea cu reprezentantii maghiari au recunoscut ca spera sa isi gaseasca la vecini locuri de munca mult mai bine platite decat in Romania.
“Caut un loc de munca, pentru ca in Romania se castiga putin. Dincolo am auzit ca se castiga un pic mai bine”, a spus unul dintre maramuresenii prezenti la intalnire.
Conform managerului EURES din Ungaria, salariul minim pe care il poate castiga un muncitor necalificat este de circa 91.000 de forinti, echivalentul a 1.400 de lei. La ora actuala, joburile pe care le ofera maghiarii muncitorilor romani sunt in agricultura, constructii, in prelucrarea carnii, dar si ca soferi profesionisti in transportul marfurilor.
Sursa: Camelia Tocaci