Vezi VIDEO
Candidatii facultatilor baimarene in a doua sesiune de admitereau sanse mari sa obtina un loc bugetat pentru ca numarul locurilor disponibile la Centrul Universitar Baia Mare a fost suplimentat. Daca initial 100 de locuri au fost taiate din planul de scolarizare al unitatii de invatamant superior , s-a revenit asupra deciziei, astfel incat pentru sesiunea de inscrieri din toamna s-au putut de doua ori mai multi studenti decat s-a prevazut.
Cei care vor sa urmeze cursurile Centrului Universitar Nord au sanse mari sa studieze fara bani, pentru ca in aceasta sesiune sunt disponibile 180 de locuri la buget. In topul preferintelor absolventilor de liceu s-au regasit aceleasi specializari ca si in anii trecuti, cei mai multi optand pentru limbi straine, asistenta sociala si informatica.
„La Inginerie, ca prima optiune multi merg pe calculatoare, electronica, la Facultatea de Stiinte acolo se indreapta spre IPA (Ingineria Produselor Alimentare). Biologia este si ea cautata, iar la Facultatea de Litere este concurenta mare la Asistenta sociala si Limbi straine”, a explicat prorectorul Centrului Universitar Nord, Dan Calin Peter.
In contextul recuperarii celor 100 de locuri bugetate, conducerea centrului universitar arata ca acestea au fost impartite deja pe specializari. Cele mai multe au fost distribuite pentru Facultatea de Litere, care a beneficiat de o suplimentare de 52 de locuri. La Facultatea de Inginerie s-au distribuit 51, la Facultatea de Stiinte – 46, in vreme ce la Facultatea de Resurse Minerale si Mediu s-au alocat 39 de locuri. Inscrieri pentru a doua sesiune de admitere se mai pot face si maine, 14 septembrie. Absolventii nehotarati sunt indrumati de personalul de specialitate al centrului universitar.
„Consilierea consta in explicarea viitorilor studenti despre ceea ce urmeaza sa faca ca si activitate, chiar si discipline in cadrul specializarilor, dar si sa le explicam ce pot sa faca dupa terminarea facultatii„, a declarat Floarea Damian, profesor la Facultatea de Resurse Minerale si Mediu.
Numarul inscrierilor a fost constant, cu exceptia locurilor alocate etniilor minoritare, care au ramas neocupate. „E o chestiune interesanta, care zic eu nu e pe un trend pozitiv. Anul trecut, de exemplu, am avut la fel ca si anul asta cate noua locuri pentru romi si anul trecut le-am ocupat complet, in timp ce anul acesta nu avem decat un candidat inscris”, a explicat prorectorul.
Daca romii nu vor ocupa locurile, acestea se vor repartiza in centrele universitare unde exista cerere. Daca in continuare vor fi refuzate de tinerii din aceasta etnie, se vor distribui pe specialitati celor care nu au mai reusit sa prinda un loc la buget.
Sursa: Anca Popescu Glodan