Numaratoarea inversa pentru referendumul din 19 mai a inceput. Pregatirile pentru votul de sambata sunt in toi in Maramures, primarii si presedintii sectiilor de votare primind sarcini precise din partea reprezentantilor prefecturii, care se ocupa de organizarea consultarii populare.
Cererea prioritara a fost ca alesii locali sa nu isi inchida telefoanele mobile nicio secunda pe parcursul intregii saptamani si nici sa se gandeasca sa isi planifice "libere" in ziua referendumului.
Subprefectul Stefan Gonczi, responsabil cu buna desfasurare a actiunii, a aratat ca nu va tolera indisciplina din partea celor implicati, chiar daca el este unul singur, iar persoanele prinse in acest angrenaj sunt in numar de 2.500.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a cerut primarilor sa pregateasca urnele, cabinele de vot, mesele, scaunele, precum si restul mobilerului necesar in sectiile de votare, astfel incat locurile sa poata fi amenajate rapid, mai ales ca nu s-a decis suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant din Maramures in preziua referendumului.
Carciumile din jurul sectiilor de votare pot vinde doar suc
Buletinele de vot, stampilele, procesele-verbale, precum si restul materialelor necesare urmeaza sa fie distribuite in cursul zilei de vineri. Coletele vor fi incacarcate in curse speciale si, sub paza jandarmilor, vor fi distribuite in judet.
Subprefectul Stefan Gonczi a avertizat presedintii sectiilor de votare sa nu duca acasa materialele primite, cum au facut la alegerile din 2004, pentru ca vor fi amendati si, de asemenea, i-a sfatuit sa isi ia toate masurile pentru a preveni producerea de incidente.
De precizat ca in ziua referendumului, intre orele 8.00 – 20.00, sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in localul sectiei de votare si in imprejurimile acestuia pe o raza de 500 de metri.
Sfaturi pentru presedintii sectiilor de votare s-au dat si marti atat in Baia Mare, cat si in Sighetu Marmatiei, cand presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ), Anda Farc Soare, si seful directiei de statistica, Vasile Pop, i-au convocat la instruiri pe presedintii sectiilor de votare, chiar daca multi dintre acestia sunt ”veterani” ai alegerilor.
Manipularea maselor – arma mortala a politicienilor
De la inceputul saptamanii s-a incins si lupta politica, actiunile electorale intetindu-se si de partea sustinatorilor si a opozantilor lui Traian Basescu. Nu au lipsit acuzele si suspicinule legate de o posibila frauda, pe care autoritatile maramuresene nu o vad insa posibila.
Campania de manipulare s-a desfasurat in forta din prima zi de dupa suspendarea sefului statului si a capatat in amploare cu fiecare ora care i-a apropiat pe romani de urne.
Marea problema o reprezinta confuzia cu ”Da” si ”Nu”, care in opinia psihologului Viorica Munteanu putea fi evitata intr-un mod extrem de simplu daca politicienii ar fi dorit acest lucru.
”S-a creat deliberat confuzia. Este vorba de manipularea maselor care s-a facut atat de sustinatorii, cat si de opozantii lui Traian Basescu si la care a contribuit si mass-media. Fiecare a sugerat raspunsul pe care l-a dorit.”
Psihologul a precizat ca nu s-ar fi ajuns la o asemenea deruta daca in locul mediatizarii excesive a raspunsurilor care trebuie stampilate s-ar fi insistat pe intrebarea inscrisa pe pe buletinul de vot.
”Sfatul este unul singur pentru alegatori: «Cititi cu atentie ce scrie si apoi raspundeti.» In acest fel, sunt slabe sanse sa se greseasca. In acest fel fiecare poate sa ia decizia corecta si sa nu confunde «Da-ul» cu «Nu-ul» si invers”, a precizat Viorica Munteanu.
Alegatorii pot vota si in afara localitatii de domiciliu
Procedura de vot nu va fi diferita fata de un scrutin obisnuit, pentru ca alegatorii trebuie sa se prezinte cu buletinul sau cartea de identitate la sectia de votare unde sunt arondati si sa isi exercite dreptul.
Potrivit prevederilor legale, alegatorii care in ziua votarii se afla in intr-o alta localitate decat cea de domiciliu pot sa voteze la orice sectie de votare din orasul sau comuna unde sunt, urmand sa fie inscrisi in listele suplimentare.
De asemenea, personalul de garda din institutiile de sanatate si ocrotire sociala poate vota la setiile de votare special amenajate in incinta acestor institutii. In schimb, fata de alegerile precedente, nu vor mai fi amplasate urne in gari, autogari si aeroporturi.
Cetatenii romani aflati la momentul referendumului in strainatate vor putea vota pe baza unui act de identitate valabil: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate ori pasaport diplomatic, de serviciu, consular sau simplu.
Acestia vor fi pusi sa completeze o declaratie pe proprie raspundere (un formular standard) din care sa rezulte ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate.
Persoanele interesate pot formula in timpul votului, dar si dupa inchiderea urnelor, in scris, intampinari si contestatii cu privire la vot si la deschiderea urnelor.
Contestatiile se solutioneaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Rezultatul final la referendum va fi comunicat in aproximativ 24 de ore de la sigilarea urnelor, cand in istoria Romaniei se va deschide o noua etapa.
Sursa: Meda Muntean