Costel Alexe asistă impasibil la tăierea a mii de stejari seculari de la marginea Iașului și spune că totul este legal și că nu poate interveni. ONG-ul Agent Green, care acționează la nivel național, numește arealurile Bârnova-Repedea ultima pădure cu stejari seculari de la marginea unui mare oraș din România, potrivit reporteris.ro.
Iar acel oraș este Iași. Iar ministrul Mediului, care acceptă aceste tăieri masive, este ieșean. Nimic mai absurd. În următorii zece ani este programată tăierea a 750.000 mc de lemn în județul Iași, din care 520.000 mc este doar pădure seculară de la Bârnova, exact marginea nordică, lipită de oraș.
8 camioane pe zi, 10 ani de-acum înainte
Afacerea este uriașă. Stejarul secular de la Bârnova este de o calitate foarte bună. Prețul unui mc cub de cherestea din acest lemn ajunge la prețuri cuprinse între 300 și 500 euro, pe piața europeană. Valoarea acestei păduri va aduce venituri de peste 200 milioane de euro în 10 ani, afirmă Agent Green.
520.000 mc de lemn de stejar înseamnă 25.000 de camioane de transport, adică 7-8 camioane zilnic, neîntrerupt timp de 10 ani.
Stejarii de la Bârnova, cu vârste între 100 și 160 de ani, sunt considerați o minunăție de către specialiști și iubitorii de natură. Niciun oraș mare din Românie nu mai are o asemenea pădure în imediata apropiere. Costel Alexe, ministrul Mediului, refuză să comenteze subiectul din această perspectivă. În discuțiile anterioare pe marginea defrișărilor de la Bârnova și Dobrovăț, el a spus că tăierile sunt legale, fiind un subiect senzațional inventat.
Planul de management nu există. Infracțiune
Agent Green arată însă, negru pe alb, că arealul Bârnova, sit Natura 2000, nu are un plan de management aprobat pentru protejarea și conservarea tuturor speciilor din zonă, cerință obligatorie a legii. ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) a aprobat tăierile de la Bârnova și Repedea, în baza unor planuri de management despre care, ulterior, în documente oficiale, a confirmat că nu există.
Argumentul ministrului Alexe în privința defrișărilor de la Bârnova era că toate aprobările legale aparțin instituțiilor abilitate: ANANP și Agenția pentru Protecția Mediului, iar el nu se poate opune unor demersuri obținute legal.
Iată însă la ANANP s-a dat un aviz fără să existe planul de protejare a florei și faunei. Mai mult, în al doilea areal (Bârnova-Repedea), planul de management nu este respectat: nu se respectă protejarea cuiburilor de păsări, ale copacilor seculari care reprezintă ecosisteme pentru diverse specii de insecte, nu se respectă nici măcar perioada de tăiere, care trebuia inchisă în martie, dar continuă și în septembrie.
Cum se taie legal o pădure seculară
La Bârnova și Bârnova-Repedea sunt 13.000 de ha de pădure cu stejar secular, copaci maiestuoși, o raritate între pădurile României. Din această suprafață, doar 1%, adică 102 ha sunt protejate în fața tăierilor. Restul de 12.900 ha pot fi exploatate și vor fi tăiate progresiv în următorii 10 ani. Tăierile au început deja și se desfășoară cu toată forța.
Romsilva susține că această pădure nu mai este eficientă din punct de vedere ecologic și că trebuie „urgent înlocuită”. Este și punctul de vedere al ministrului PNL Costel Alexe. Regenerarea pe ariile deja defrișate arată că planurile bine intenționate ale Romsilva sunt doar pe hârtie: pe teren, vlăstarele tinere nu acoperă întreg teritoriul și zonele vor rămâne sterpe, conform studiilor derulate de Agent Green de-a lungul a șase luni. Ministrul Costel Alexe a refuzat să răspundă apelurilor REPORTER DE IAȘI pe acest subiect.
Continuarea pe REPORTER DE IAȘI