Comisia Europeană a decis să propună suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei.
Decizia anunțată miercuri este motivată de faptul că Budapesta nu a implementat toate măsurile de reformă agreate cu executivul european până la termenul limită, 19 noiembrie.
„Comisia Europeană a prezentat o evaluare în cadrul procedurii de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept de către Ungaria. Comisia arată că, în ciuda pașilor făcuți, încă există un risc continuu pentru bugetul UE, având în vedere măsurile de remediere care încă trebuie îndeplinite (…)
În vreme ce un număr de reforme au fost realizate sau sunt în curs de implementare, Ungaria a eșuat în demersul de a implementa adecvat aspecte centrale ale celor 17 măsuri remediale necesare care au fost agreate în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat statul maghiar.
Comisia Europeană: „Sunt necesari pași esențiali pentru a elimina riscurile pentru bugetul UE în Ungaria”
Acestea sunt legate în particular de eficiența nou înființatei Autorități de Integritate și de procedura pentru evaluarea judiciară a deciziilor de anchetare. Comisia a concluzionat că rămân în vigoare condițiile pentru aplicarea reglementărilor și că va fi nevoie de pași esențiali suplimentari pentru a elimina riscurile la adresa bugetului UE în Ungaria.
Drept rezultat, Comisia a decis să mențină propunerea inițială formulată în septembrie, de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune, însumând 7,5 miliarde de euro. De asemenea, Comisia își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public”, se arată într-un comunicat al executivului de la Bruxelles.
Consiliul UE va trebui ca până pe 19 decembrie să voteze această propunere, fiind nevoie de o majoritate calificată pentru ca suspendare fondurilor să intre în vigoare.