Lovitura grea pentru sectorul farmaceutic din Romania. Dupa ce luna trecuta, Ministerul Sanatatii a decis decalarea a termenului de acordare a banilor pentru medicamentele compensate, aducand multe farmacii in pragul falimentului, un proiect de ordin al aceluiasi minister vine sa inghete preturile medicamentelor pentru 12 luni. Cei mai afectati de aceasta masura vor fi producatorii si distribuitorii de medicamente, care sustin ca, si asa, la ora actuala, pretul leacurilor este calculat la o rata de schimb subevaluata.
Proiectul de ordin al Ministerul Sanatatii, care isi propune sa inghete preturile medicamentelor pentru urmatoarele 12 luni, ar avantaja farmaciile, dar nu si pe producatorii si distribuitorii de medicamente. Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente sustin ca pretul actual este calculat la nivelul unei rate de schimb subevaluate, de aproximativ patru lei pe euro. Potrivit legii, preturile la medicamente ar trebui actualizate in luna noiembrie.
In opinia farmacistilor maramureseni, decizia inghetarii pretului la medicamente pentru o perioada 12 luni este o masura binevenita. Liderul Colegiului Farmacistilor Maramures, Maria Cicioc, a declarat ca este chiar de dorit o astfel de decizie, in conditiile in care in ultimii doi ani, au existat scaderi de preturi la medicamente, iar farmaciile au avut de suferit. “In conditiile actuale, e un lucru bun. De 2 ani de zile ne tot confruntam cu scaderi de preturi la medicamente. Va fi un avantaj, pentru ca din cauza scaderii preturilor, foarte multe farmacii au inregistrat pierderi”, a declarat aceasta
Maria Cicioc atrage insa atentia ca proiectul de ordin ar putea starni nemultumiri in randul producatorilor de farmaceutice. “Sper ca Ministerul Sanatatii a gandit si un protocol cu producatorii si distribuitorii medicamentelor, astfel incat sa existe acordul acestora, in caz contrar sigur vor fi semnalate nemultumiri in randul acestora, ca urmare a inghetarii pretului la medicamente’’, a completat ea.
Producatorii de medicamente cred ca Ministerul nu a gandit bine ordinul , pentru ca preturile substantelor folosite in producerea medicamentelor nu vor ramane neschimbate.
,,Daca odata cu inghetarea preturilor la medicamente ar ingheta si preturile la substantele pe care noi le folosim, nu ar fi o problema asa de mare. Dar nu cred ca va fi asa. Problema este noi, ca si producatori de medicamente, nu ne luam banii pe ceea ce producem si distribuim medicamente depozitelor doar odata la 7 luni de zile, asa ca ne descurcam extrem de greu. Pentru a face economii, am redus salaiile cu 30% si aprovizionarea cu 70%. Ne este extrem de greu”, a declarat Pavel Hojda, directorul unei companii farmaceutice din Viseu de Sus.
Mai mult, acesta a subliniat ca situatia in sector este atat de grava, incat multi producatori de medicamente vor fi nevoiti sa treaca la restructurari. Asta pentru ca decalarea termenului pentru acordarea banilor pentru medicamentele a adus intreg sistemul sanitar in pragul colapsului.
,,Initial, Casa de Asigurari de Sanatate dadea banii pe medicamentele compensate la 60 de zile. Apoi, termenul a crescut la 90 de zile. A fost o diferenta destul de mare asa ca am fost nevoiti sa apelam la o linie de credit pentru a putea supravieti. Apoi a cescut la 120 de zile ai am apelat din nou la banci, acum ca a crescut la180 de zile, nu stiu ce vom mai face, bancile nu mai dau nici ele credite asa de usor. Luna acesta am avut vanzari de 7 milioane lei din care am incasat doar 1,5 milioane lei. Ca sa ne scoatem camasa, s-ar putea sa fim nevoiti sa facem restructurari”, a aratat Pavel Hojda, directorul unei societati producatoare de medicamente din Maramures.
Sursa: Georgiana Baran