În perioada 2-5 noiembrie un grup de 44 de lucaciști mari și mici au participat la un proiect interdisciplinar care a vizat explorarea Barcelonei, capitala Cataloniei, într-un periplu cultural, istoric, geografic și gastronomic deopotrivă.
Prima oprire, după un voiaj de circa o oră de la aeroportul El Prat, a avut loc la Monserrat, topos al libertății și identității naționale a catalanilor. Muntele Sfânt, alcătuit din gresii și conglomerate, situat între culmile deluroase ale Cataloniei, amintește de peisajele din jurul elinului Mare Meteor. Biserica mănăstirii adăpostește, într-una dintre capelele sale, o statuie atipică, La Moreneta, adică statuia Maicii Domnului cunoscută sub denumirea de Madona Neagră. Al doilea popas a avut loc în Parcul Güell, care-ți dă senzația intrării pe un teritoriu basmic. Formele sinusoidale, similare lavei răsfrânte pe versanții unui munte, pasajele impregnate de coloane cu modele arborescente, succedate de stalactite și forme geometrice, conferă unicitate parcului inclus în patrimoniul UNESCO, în care multe suprafețe sunt tapetate cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic, botezat Trencadis. Microbiștii, deși decepționați de faptul că stadionul barcelonez era în construcție, s-au consolat cu vizitarea celui olimpic.
A doua zi, am luat-o la pas prin Placa de Catalunya, staționând pentru a admira celebrele Casa Milà și Casa Batlló, broderii arhitectonice ale arhitectului Antonio Gaudi. Punctul central al zilei a fost, firesc, vizitarea Sagradei Familia. Catedrala deține nu mai puțin 18 turnuri, dispuse ascendent ce-i reprezintă pe cei 12 apostoli, apoi pe cei 4 evangheliști, pe Sfânta Fecioară, cel mai maiestuos fiind dedicat lui Iisus Hristos. Alegerea înălțimii lui nu a fost una aleatorie – 170 m, cu doar un metru mai scund decât un deal din preajma capitalei, pe motiv că arhitectul era de părere că opera lui nu trebuie să o surclaseze pe aceea a divinității.
Ziua a treia a demarat cu o plimbare pe celebrul bulevard Rambla, cu staționări gurmande la Bocheria, succedate de incursiuni medievale în fascinantul cartier Barri Gothic, cu nu mai puțin faimoasa Catedrală a Mării. Muzeul Picasso s-a metamorfozat într-un voiaj în copilăria și anii de formare ai pictorului, fiind singurul muzeu creat în timpul vieții și cu acceptul artistului. Portul Vell, tutelat de prezența statuii lui Cristophor Columb a fost prilejul unei halte la Muzeul Maritim și la Oceanarium unde, bine protejați de tabloul subteran, am trăit senzații intense în proximitatea rechinilor.
Finalul expediției barceloneze nu putea omite Arcul de Triumf, la fel de maiestuos ca acela din capitala franceză, se arată pe pagina de facebook a colegiului băimărean.