Vezi VIDEO
Lucrarile la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare sunt pe ultima suta de metri. In aceasta dimineata a inceput ridicarea esafodajului de 44 de tone la cota +47,65 metri de catre o macara de 500 de tone. Practic, acest esafodaj reprezinta schela de pe care vor lucra muncitorii la ridicarea cupolei si a turnului. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns intr-o faza de mare importanta dar si de mare complexitate in ce priveste inaltarea sfintei noastre catedrale si anume, acum la cota +47.80 se monteaza un esafodaj din metal care are aproape 40 de tone. Se inalta la aceasta cota si se fixeaza la baza cupolei urmand ca pe acest esafodaj sa se ridice schela de jur imprejurul cupolei pentru a se putea inalta cupola pana la +67. Ii felicitam pe toti pentru toate realizarile de pana acum si speram sa ducem anul acesta la bun sfarsit inaltarea sfintei noastre catedrale si sa asezam in sfarsit crucea in varful cupolei ca sa binecuvanteze orasul, cetatea, Maramuresul, tara si lumea”, a precizat PS Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Maramuresului si Satmarului.
Pentru ca proiectul lacasului de cult a fost initiat de o alta echipa de costructori si arhitectie, cei care se ocupa acum de santier au trebuit sa se adapteze si sa gaseasca solutii tehnice pentru a face cladirea functionala, chiar daca nu este finalizata.
„Catedrala aceasta are multe aspecte deosebite. Sigur, arhitectura, solutiile pe care le-am abordat. As vrea sa ne aducem aminte ca am pornit de la un dat. Noi am gasit aici o fundatie, plecata de la un alt proiect, proiectul s-a schimbat intre timp, s-a ajuns la aceasta forma si sigur, la alte dimensiuni. In conditiile in care in prima parte s-a dorit deschiderea subsolului si functionarea lui. Treptat, pe masura ce Catedrala a inceput sa capete inaltime de la cota 0, esafodajul, adica planseele de lucru ale muncitorilor depaseau deja incarcarile pe care noi le socotisem pentru planseul de peste subsol, punand in pericol insasi folosirea subsolului”, a explicat ing.dr. Gelu Zaharia, responsabil cu structura de rezistenta a Catedralei.
Astfel, arhitectii au optat pentru crerea unor platforme agatate in interiorul Catedralei pentru ca subsolul sa functioneze in continuare si si constructia sa mearga si sa poata fi finalizata.
Pentru montarea esafodajului a fost adusa o macara gigantica, de 500 de tone, tocmai de la Bucuresti. Aceasta a fost transportata pe bucati cu 10 autotrenuri. Macaragiul a luat rozeta metalica la fel ca pe un pai si l-a montat exact acolo unde trebuie.
La „operatiunea” de azi au asistat si baimareni care au venit special pentru a vedea mastodontul in actiune. „In constructii am lucrat, am fost dulgher, 37 de ani am lucrat in constructii, pana am intrat in pensie. Macara de 125 de tone detasabila am vazut dar de 500 nu si de asta am venit de acasa, de curiozitate sa vad cum arata”, a povestit Gheorghe Bota.
Administratorii lacasului de cult spun ca in cazul in care lucrarile vor avansa in acelasi ritm, pana in toamna, pe Catedrala se va monta crucea.
Cu toate acestea esafodajul montat azi va ramane acolo pana ce inclusiv picturile interioare vor fi finalizate. Inginerii nu stiu inca modalitatea in care vor demonta structura metalica dar sunt incredintati ca vor gasi o solutie tehnica potrivita. Cert este ca rozeta metalica poate fi demontata in bucati.
Sursa: Ana Pop