Expozitia nu este una cu vanzare. Scopul ei este ca detinutii sa se reapropie de lumea reala, sa aiba curajul sa viseze si sa faca planuri pentru viitor. Lucrarile sunt de fapt rodul unui program de terapie prin arta care este derulat de cativa ani in inchisoarea baimareana.
Pe holul hotelului “Ambasador” au fost expuse picturi in ulei, lucrari grafice si chiar cateva piese sculptate in lemn. Tema pe care au abordat-o toti artistii aflati inca dupa gratii e municipiul Baia Mare, mai exact cetatea veche a orasului.
La sectiunea pictura in ulei se regasesc operele unui adolescent ajuns de ceva vreme in puscarie. Andrei P. a scos de sub penel doua lucrari reusite – una reprezentand Palatul Administrativ din centrul urbei, iar alta o biserica din Maramuresul istoric.
In ce priveste sculptura, mester-sef a fost Liviu Voievod. Acesta a expus sase basoleriefuri lucrate in lemn pe holul hotelului. Una din cele mai apreciate compozitii ale sale a fost „Simbioza”, pe care a sculptat-o impreuna cu un alt detinut – Mircea T. Sectiunea grafica este cea mai bogata. Si anume contine 11 lucrari in care se regasesc cladiri si panorame ale Baii Mari.
In toate obiectele de arta faurite de mainile detinutilor se simte o nota de nostalgie. Prin ochii lor, orasul apare intr-un alt unghi. Privati de libertate, parca au surprins ceva ce “de afara” nu poti vedea – dorul de viata, de casa, de intimitate.
Probabil ca dupa ce vor reveni printre oamenii liberi vor uita de arta. Cu siguranta insa ca momentele in care au pictat, au desenat sau au sculptat dupa gratii le vor ramane intiparite in amintire. Nu vor putea uita nici prima lor, si poate ultima, expozitie.
Sursa: Dan Horvat