Deși măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus încă sunt în vigoare, Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș efectuează în această perioadă lucrări de întreținere a traseelor turistice din Maramureș, pentru ca, odată cu ridicarea stării de urgență, turiștii să se poată bucura din nou de obiectivele turistice naturale din județ, în condiții de siguranță.
Încă de la începutul lunii aprilie, salvatorii montani au acționat în echipe pentru degajarea și marcarea mai multor trasee preferate de iubitorii de drumeții. Primele traseee de pe care echipele Salvamont Maramureș au reușit să îndepărteze trunchiurile și crengile doborâte de vânt și zăpadă sunt traseul turistic Groapele Chiuzbăii – Vârful Igniș, marcat cu punct albastru și traseul turistic Cariera Limpedea – Groapele Chiuzbăii – Vârful Igniș, marcat cu triunghi roșu. Lucrări au mai fost efectuate și pe traseul din zona Vârful Dealului – Pasul Neteda, marcat cu bandă roșie.
Salvatorii montani au degajat și traseul dintre Hanul lui Pintea și Vârful Igniș, marcat cu bandă roșie, precum și zona traseului Șaua Iezuri – Vârful Igniș, marcat cu triunghi albastru. La intersecția traseelor marcate cu triunghi albastru și bandă roșie din zona Șaua Iezuri se montează indicatoare, urmând să fie amenajată și o zonă de popas. Turiștii vor putea reveni în condiții de siguranță și pe traseul din zona Biserica lui Spiridon spre cantonul silvic, marcat cu triunghi roșu, precum și pe traseul Cavnic – Șuior Cota 1000.
Unul dintre traseele care a ridicat cele mai multe dificultăți echipelor Salvamont Maramureș, prin prisma numeroșilor copaci căzuți în urma furtunilor puternice din ultimii ani, dar și a vegetației sălbatice dense, este traseul Igniș – Gutin, marcat cu bandă roșie. În curând, pe acest traseu se vor monta indicatoare și o hartă a zonei și se vor amenaja locuri de popas, făcând posibilă redeschiderea sa în totalitate pentru iubitorii de drumeții. Toate traseele pe care acționează salvatorii montani vor fi marcate, Salvamont Maramureș angajându-se să informeze turiștii pe pagina Facebook a serviciului în ceea ce privește fiecare traseu complet finalizat și redeschis, precum și să semnaleze posibilele avertizări în vigoare referitoare la anumite zone.
Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, a arătat că lucrările de întreținere a traseelor turistice din Maramureș fac parte din strategia de prevenție a posibilelor accidente din zonele montane și că reprezintă un prim pas în siguranța turiștilor care frecventează aceste trasee. „Sperăm, ca în scurt timp, iubitorii de munte să își poată relua drumețiile în Maramureș. Ca o primă măsură de siguranță, echipele Serviciului Public Salvamont Maramureș s-au aflat în teren în ultima perioadă, pentru a evalua și a îndepărta potențialele riscuri la care turiștii s-au putea expune. Dincolo de măsurile de protecție de care fiecare turist în parte este responsabil, Serviciul Public Salvamont Maramureș are datoria a se asigura că întreprinde toate măsurile de preîntâmpinare a accidentelor și garantare a siguranței iubitorilor de munte”, a declarat Dan Benga, manager al Serviciului Public Salvamont Maramureș.
În această perioadă, membri ai Serviciului de Comunicare și Relații Publice din cadrul Consiliului Județean Maramureș lucrează la elaborarea unei broșuri cu informații referitoare la toate traseele turistice din județ. În curând, materialul destinat iubitorilor de drumeții va fi finalizat, în acesta fiind cuprinse hărți și lungimi ale traseelor, gradul de dificultate, precum și alte informații utile pentru turiști.