Vezi VIDEO
Reabilitarea drumului judetean Baia Sprie-Barsana e in mare impas. Chiar daca au promis o interventie in forta dupa castigarea alegerilor pentru deblocarea santierului, noii sefi ai Consiliului Judetean (CJ) nu reusesc sa reporneasca lucrarile pe legatura cu Maramuresul istoric. Ei spun ca mai au de facut calcule si, cu toate ca au trecut doua luni de la preluarea puterii, cer inca timp de gandire pentru a vedea ce e de facut cu proiectul in valoare de 22 de milioane de euro, care inregistreaza foarte mari probleme. Riscul cel mai mare e acela ca, din cauza intarzierilor, sa se piarda finantarea europeana.
Astazi, 2 august, presedintele Zamfir Ciceu a aratat ca se ia in calcul intreruperea relatiilor contractuale cu firma bihoreana Selina, care are atribuite lucrarile de reabilitare. Solutia nu a fost inca batuta in cuie, chiar daca exista o recomandare din partea Comisiei de Adjudecare a Disputelor, care, pe o solicitare transmisa de vechea conducere a CJ, a luat decizia rezilierii si obligarii executantului la plata unor penalitati.
„In cursul zilei de luni (n.n. 30 iulie) am primit decizia Comisiei de Adjudecare a Disputelor, constituita potrivit prevederilor contractului de executie. Aceasta decizie este de reziliere a contractului cu plata de penalitati si despagubiri de catre executant catre beneficiar, in speta Consiliul Judetean”, a declarat presedintele CJ Maramures.
Masura rezilierii contractului cu Selina ar trebui luata in plenul forului administrativ, insa nu va duce la deblocarea lucrarilor pe drumul Baia Sprie-Barsana. Pe langa faptul ca exista riscul unui atac in instanta din partea societatii, ulterior ruperii relatiilor s-ar impune refacerea proiectului tehnic si chiar organizarea unei noi licitatii pentru atribuirea investitiei. Aceste masuri vor intarzia si mai mult finalizarea lucrarii, in conditiile in care aceasta ar fi trebuit sa aiba receptia inca din 23 martie a.c.
„Exista marele risc de a fi reziliat acest contract – ceea ce inseamna reluarea procedurii de proiectare, de licitare si pe urma de executie, ceea ce ar duce la temporizarea lucrarilor destul de mult”, a aratat Zamfir Ciceu.
De cealalta parte, conducerea firmei Selina sustine ca demersul pe fondul conflictului cu autoritatile maramuresene e doar la inceput. Proprietarul firmei Selina, Beniamin Rus, a aratat pentru eMaramures ca va merge in instanta daca se va decide rezilierea contractului. In plus, el a semnalat ca reprezentantii CJ au partea lor de vina, pentru ca nu si-au respectat anumite angajamente luate in cadrul proiectului.
„Sunt inca multe forme: se poate face recurs, se poate intra in instanta. Abia am inceput. Au foarte multe probleme! Ei s-au invatat sa dicteze, doar sa dea ordine si noi sa luam pozitia ghiocelului si sa spunem ‘da’. Sa vedem care va fi pozitia lor, daca e reziliere… Noi am cerut rezilierea … Reziliem si, atunci, mergem in instanta si vedem fiecare la ce penalitati ajunge”, a punctat Beniamin Rus.
Autoritatile maramuresene trebuie sa se grabeasca cu luarea unei decizii in legatura cu acest contract, pentru a nu risca pierderea finantarii europene. Zamfir Ciceu a dat asigurari ca in aceasta luna se va sti exact la ce solutie se va ajunge. Intarzierea a lucrarilor a adus deja o corectie financiara de 25% pentru acest proiect. Mai exact, autoritatile maramuresene vor primi cu 5,5 milioane de euro mai putin pentru lucrari, din cauza ca nu au putut gestiona corespunzator investitia.
Sursa: Camelia Tocaci