Tema din acest an pentru carele alegorice este tinuta in secret de catre lucratorii serviciului. Ei nu au dorit sa dezvaluie nici in ruptul capului modelele pe care le vor prezenta la parada de vineri dimineata, spunand ca vor sa le faca o surpriza participantilor.
Piesele pentru carele alegorice sunt lucrate in ateliere separate, astfel incat, la momentul documentarii articolului, intr-o camera erau oite din scart si coronite din flori uscate, in alta o multime de plante care urmau sa fie folosite la decorare. Intr-un atelier, cateva femei lucrau de zor, prinzand cu ace si sarme de un scart dreptunghiular floricele naturale ori vopsite. Modelul traditional sugera ca tematica carului alegoric la care munceau era legata de folclorul maramuresean. Niciuna nu a dorit sa dezvaluie cum va arata produsul finit.
Elena Gurcu face parte de mai bine de cinci ani din echipa care pregateste carele alegorice pentru ”Sarbatoarea Castanelor”. Se mai impunge cu acele care se folosesc la prinderea florilor de scart, mai desface ceea ce a facut cu cinci minute inainte pentru ca nu i se par drepte randurile, dar, in final, e super multumita.
”E o bucurie sa vezi cum se uita lumea. La sarbatoare, ma duc cu familia si prietenii la locul in care sunt expuse carele si le arat la ce am lucrat. E frumos. Imi place sa aud ce zic oamenii. Mai sunt unii nemultumiti, dar, de regula, parerile sunt bune”, a spus aceasta.
Munca este supravegheata de Maria Ungur, sef serviciu dendrofloricol in cadrul SPAU. De cativa ani incoace, ea vegheaza ca ornamentele sa fie puse in ordine, iar carele sa fie perfecte. Ultimele retusuri se vor face in aceste zile, dar pregatirile au inceput cu o luna si mai bine inainte.
”S-au cules flori si fructe, s-au pus la uscat, unele au fost vopsite. Totul se lucreaza manual, de aceea e o activitate delicata. Suntem o echipa care an de an facem treaba asta”, a afirmat Maria Ungur.
Creatia a cazut in grija arhitectului Angela Ghecivici, insa, in ciuda insistentelor, ea a pastrat secretul in privinta felului in care vor arata carele. Ea spune ca nu doar copiii, ci si oamenii maturi sunt impresionati de rezultat, astfel incat munca laborioasa a angajatilor SPAU este motivata de felicitarile care se primesc pe parcursul ExpoFlora.
Anul acesta, expozitia de profil, integrata ”Sarbatorii Castanelor”, se preconizeaza a fi cea mai mare de pana acum. Eleonora Ghetie, directorul SPAU, a precizat ca ExpoFlora a devenit o traditie. Ea a declarat ca aranjamentele pregatite vor atrage atentia vizitatorilor, mai ales ca nu vor lipsi plantele exotice.
”Este a 23-a editie, iar expozitia este cunoscuta deja in toata tara. In plus va fi deschis si acel targ, pe o suprafata de aproape 400 de metri patrati, de unde vor putea fi cumparate plante, seminte si accesorii pentru gradinarit direct de la producatori.” Echipa de la SPAU a precizat ca, desi este obositor, merita se se inhame la treaba tocmai pentru ca actiunea are succes.
Sursa: Meda Muntean