Angajaţii secţiei sunt nevoiţi să stea în praf şi în zgomotul buldozerelor, dar mai ales să asiste neputincioşi cum proprietatea muzeului este invadată de firma privată care construieşte supermarketul Billa din Baia Mare.
Cu excepţia curţii de la intrarea de pe strada George Coşbuc, unde zona verde a rămas intactă, în lateral şi în spatele clădirii copacii au fost tăiaţi, iar pământul nivelat pentru a se amenaja parcarea şi drumul de acces spre spaţiul comercial.
Constructorul se lăfăie pe terenul muzeului
Şeful secţiei, profesorul Ioan Bob, a spus că fâşii de aproximativ de 12 metri lungime s-au pierdut din teren atât pe o laterală, cât şi în spatele clădirii în urma demarării lucrărilor de construcţie în zonă. El a informat conducerea muzeului de situaţia ivită şi a atras atenţia că activitatea muzeală va fi afectată. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş Emil Marinescu s-a scuzat că nu a ştiut ce se întâmplă, dar că va trimite în zonă o echipă de control.
Ioan Bob a precizat că observatorul astronomic nu va mai putea fi folosit deloc, pentru că poluarea luminoasă din zonă va creşte şi mai mult. ”Supermarketul şi planetariul vor fi mult prea apropiate, iar, cel mail probabil, magazinul şi parcarea vor fi luminate pe toată perioada nopţii, cum se întîmplă şi în alte locuri. În condiţiile astea nu mai poţi să vezi nimic.”
Pe timpul zilei o altă problemă va fi traficul auto în imediata apropiere a clădirii, care s-ar putea să îi afecteze structura de rezistenţă, ţinând cont că magazinul va fi aprovizionat de maşini de tonaj mare.
Indiferenţă crasă faţă de cei 17 000 vizitatori pe an
În plus, imobilul în care funcţionează Planetariul se degradează cu fiecare zi. Până în această vară aproximativ jumătate din clădire, inclusiv cupola pentru observaţii astronomice, a fost închiriată unei televiziuni locale. Investiţiile făcute de aceasta în cei aproape 15 ani cât a fost chiriaşă nu au fost mari şi s-au făcut mai mult de faţadă.
După eliberarea spaţiilor, s-a putut observa că prioritatea zero este refacerea hidroizolaţiei, pentru că în anumite săli a început să plouă prin tavan. ”E un dezastru aici şi e nevoie de investiţii seriose. Clădirea trebuie întreţinută. Până acum a fost cum a fost. La iarnă ne gândim să oprim încălzirea în jumătate din clădire. Aşa vom mai reduce din cheltuieli”, a spus Bob.
Şeful secţiei muzeale a arătat că ar fi nevoie şi de aparatură nouă, cea de acum fiind din 1969, adică de la deschiderea Planetariului în Baia Mare. Cu toate că a adus cele mai mari încasări Muzeului Judeţean Maramureş şi a atras un număr mare de vizitatori, investiţiile de aici au lipsit. ”Într-un an avem în jur de 17.000 de vizitatori, în majoritate copii, mulţi dintre ei din judeţele vecine, iar măcar pentru ei trebuie ca activitatea să continue. Cei de la Primăria Baia Mare nu ne-au întrebat însă niciodată nimic, nici măcar acum când s-a deschis şantierul lângă noi”, a declarat Bob.
Soluţia găsită de şefii Consiliului Judeţean Maramureş pentru a ajuta planetariul este de a-i da şi o altă destinaţie clădirii. ”Se intenţionează extinderea imobilului, pentru a deservi şi alte instituţii ale administraţiei judeţene. Intenţionăm să amenajăm o sală de şedinţe şi de conferinţe, doar că totul este doar un concept”, a declarat vicepreşedintele consiliului judeţean Emil Marinescu. Proiectul nu a fost pus pe hârtie, iar despre realizarea lui se vorbeşte într-o perspectivă îndepărtată.
Sursa: Meda Muntean