Luna octombrie este desemnată la nivel european ca Luna europeană a securității cibernetice, eveniment care promovează securitatea online a cetățenilor Uniunii Europene. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității aduc în atenția cetățenilor maramureșeni câteva recomandări utile, în contextul în care pandemia de Covid-19 a accelerat digitalizarea, determinând totodată o creștere și o diversificare a atacurilor cibernetice.
Una din metodele folosite de infractorii cibernetici poartă denumirea de fraudă de tip phishing. Escrocii trimit mesaje ademenitoare, de genul “ați câștigat un premiu” pentru a vă convinge să divulgați date personale și datele cardului bancar. Ei folosesc site-uri false, asemănătoare cu cele ale unor firme renumite, pentru a da impresia de autenticitate. Astfel că, în loc de miraculosul câștig, vă puteți alege cu o pierdere însemnată. Rețineți: Dacă nu v-ați înscris la un concurs, un astfel de anunț, oricât de tentant ar suna, nu este decât o tentativă de fraudă!
O altă cale de acces spre datele personale este “spargerea” conturilor de email slab protejate. Infractorii cibernetici exploatează și cea mai mică vulnerabilitate din mediul nostru digital. Rețineți: Păstrați secrete parolele și schimbați-le cel puțin o dată la 6 luni. O parolă puternică are cel puțin opt caractere, conține litere mari (majuscule) și mici, cifre și semne de punctuație și este greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine! Nu folosiți aceeași parolă pentru toate conturile!
Polițiștii de prevenire vor continua să aducă în atenție subiectul securității cibernetice, deoarece educația privind securitatea cibernetică este esențială pentru ca cetățenii să identifice riscurile și să prevină amenințările cu care s-ar putea confrunta în acest domeniu.
Dacă ați fost victima unei escrocherii online, nu ezitați să depuneți plângere la poliție.