„Iată, a venit, în sfârşit, luna preafrumoasei noastre Mame”… astfel scria odată Padre Pio din Pietrelcina, la începutul lunii mai. Tocmai aşa este. De veacuri, de acum, luna mai este luna Mariei prin excelenţă, luna „Prea frumoasei noastre Mame”.
Este luna cea mai frumoasă a anului, prin splendoarea primăvăratică pe care o îmbracă; de aceea este închinată aceleia pe care Biserica o preamăreşte şi o laudă ca „Toată frumoasă”.
Este luna în care îmbobocesc trandafirii parfumaţi în aerul călduţ al naturii surâzătoare; de aceea este închinată Aceleia pe care Biserica o preamăreşte ca „Trandafir Tainic”.
„Luna mai – scrie Sfântul Părinte Paul al VI-lea – ne aminteşte de bucuria de copii cu care mergând la şcoală, duceam flori pentru altarul Maicii Domnului. Lumânări, cântece, rugăciuni şi buchete dădeau un chip luminos evlaviei noastre faţă de Preasfânta Fecioară Maria, care ne apărea atunci ca Regina primăverii, primăvara naturii şi primăvara sufletelor.”
Luna mai este numită şi luna harurilor şi a slăvirii Mariei, pentru că în această lună se primesc haruri îmbelşugate, celebrând slava Mamei cereşti şi a Reginei universului.
Mai ales pentru roadele spirituale pe care le aduce, luna mai cântă cele mai înalte cununi de slavă Mariei – Mijlocitoarea tuturor harurilor.
Sunt haruri felurite pe care Ea le dăruieşte cu iubire celor care o cinstesc în această lună: haruri de progres spiritual, de reînnoire a vieţii, de convertire, haruri temporale pentru sănătate, pentru muncă, pentru învăţătură, pentru locuinţă, pentru familie. Câte haruri în această lună binecuvântată! Cu atât mai mult, cu cât ea se încheie cu sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria a harurilor. Care dintre voi nu are nevoie de haruri?
Comments 1