Uneori Luna pare foarte mare si nu stim cum sa explicam fenomenul. Este foarte simplu insa, pentru ca orbita Lunii, ca a altor corpuri ceresti, nu este un cerc, ci o elipsa. Aceasta inseamna ca exista un punct in care Luna se afla mai aproape de Pamant – numit perigeu – si un punct opus, cand Luna este cel mai departe de noi – numit apogeu.
Daca se intampla ca Luna plina sa aiba loc cand satelitul este la perigeu atunci e mai mare cu aproximativ 14%, ca si atunci, de altfel, cand satelitul se afla la apogeu.
Vineri dimineata, in jurul orei 7.00 (ora de vara a Romaniei) are loc Luna plina, iar in jurul orei 14.00 satelitul natural va trece prin punctul de perigeu al orbitei. Fenomenul se va putea observa atat in noaptea de joi spre vineri, cat si in ziua urmatoare (26/27 octombrie).
Perigeu (s.n.) – Punctul cel mai apropiat de Pamant de pe orbita unui astru sau a unui satelit artificial; timpul in care astrul sau satelitul respectiv se gaseste in acest punct. [Pron. -geu. / < fr. périgée, cf. gr. perigeios < peri – imprejur, ge – pamant.
Sursa: Sorin Hotea