Vezi VIDEO
Bijuteriile primaverii, martisoarele, au poposit si in foaierul Teatrului Municipal. Podoabele au fost realizate, in mare parte, de catre elevi de la mai multe insittutii de invatamant din oras, dar si de la Palatul copiilor. Dupa pricepere si cunostinte, micii artisti prezinta modele clasice de ghiocei si flori de primavara, lucrate din hartie sau ceramica, dar si animalute din materiale textile.
Foaierul Teatrului Municipal s-a umplut de martisoare realizate de elevi baimareni. Sub indrumarea dascalilor, acestia au creat obiecte din diferite materiale.
Cei de la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare au venit cu martisoare realizate prin tehnica hartiei impaturite.
„Noi am pregatit martisoare facute din quiling si din fimo, plastilina care se pune la cuptor si se intareste, si mai multe feluri din lemn. Avem flori si animale”, ne prezinta oferta Lia, eleva in clasa a V-a la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
Diferite obiecte din ceramica au realizat, la clasele de profil, elevii de la Liceul de Arte din municipiu.
„Sunt piese realizate de elevii claselor a XI-a si a XII-a. Corpuri de iluminat, martisoare, vaze si obiecte care se pot darui in aceasta luna, femeilor, mamelor, prietenelor”, a spus Iulia Rat, eleva a Liceului de Arte.
„Pentru acest targ cu vanzare, organizat pentru prima data aici la teatru, am adus obiecte de la sectia de ceramica a liceului nostru. Avem vaze si obiecte micute, care se pot darui in luna martie, si martisoare din lut si vom avea si din portelan, facute de copiii claselor mici”, dupa cum ne-a informat profesoara de ceramica Andreea Schiopu.
Emoticoanele de pe retelele de socializare i-au inspirat pe elevii de la Palatul Copiilor. Acestia au confectionat fete zambitoare din materiale textile, alaturi de buburuze , ursuleti sau veverite.
„Copiii au realizat obiecte in tehnica ceracolorului, au zgariat si asa au realizat niste felicitari foarte vizuale. La sectia sculptura si arta decorativa, iarasi, au inventat tot felul de tehnici, au lucrat cu materiale neconventionale, realizand martisoare speciale”, dupa cum a declarat profesorul coordonator de la Palatul Copiilor, Kinga Gyori.
De la deschiderea evenimentului nu au lipsit momentele amuzante, prezentate de actori. Decorati, la propriu, in primavara, acestia au sosit cu martisoarele intr-o roaba. In timp ce directorul teatrului, Claudiu Pintican, oferea date despre simbolistica acestor obiecte.
„Se mai considera, de asemenea, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a Primaverii, in luna lui Marte. Acest Marte nu era doar zeul razboiului ci si al fertilitatii si al vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosul razboi. In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor, fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu ori alb si negru, reprezinta ,de fapt, unitatea contrariilor: vara/iarna, caldura/frig, fertilitate/ sterilitate, lumina/intuneric”, a prezentat Claudiu Pintican.
Martisoarele pot fi cumparate cu preturi care pornesc de la 2 lei si pot ajunge pana la 10 lei. Ceva mai scumpe sunt obiectele mai mari din ceramica, pentru care veti plati cateva zeci de lei.
Sursa: Sonia Rajnita