Teatrul Municipal Baia Mare va invita, in data de 22 iunie, de la ora 19, la o noua editie a Lunii Artelor, care va propune vernisajul expozitiei de pictura „Conversatii cu albastru” a artistei plastice Daniela Nedelea. Expozitia va avea loc in foaierul Teatrului Municipal, iar intrarea va fi libera. Vor prezenta lucrarile si pe protagonista sculptorul Aurel Cucu, seful Sectiei Papusi a Teatrului Municipal, si actorul Andrei Dinu.
„Daca pentru Picasso albastrul semnifica o perioada trista, pentru mine nu are aceasta semnificatie; pentru mine inseamna amintire, inseamna marea (in special Mediterana). Albastrul inseamna creativitate, liniste. Am folosit diverse nuante de albastru: albastrul din sufletul meu. Unora le plac alte culori: rosu, verde, negru. Pentru mine exista albastru de vara, albastru de iarna… Eu voi fi mereu o pictorita de albastru. Albastrul se va regasi in cele mai multe lucrari ale mele. Mi-a placut sa imbin mai multe tehnici care de regula nu se imbina: uleiul, acrylic, creionul. Cred ca arata destul de interesant, deoarece aceste stranii combinatii dau un aspect original lucrarilor. In ultimul an insa am pictat mai mult cu spaclul, picturile rezultate fiind “carnoase” iar eu nu regret vopseaua folosita si sper ca lucrarile mele sa va placa, pentru ca sunt pline de energie. Cred ca aceasta energie se transmite privitorului. Par o evadare intr-o lume optimista”, marturiseste artista.
Daniela Nedelea este cadru didactic si membra a Asociatiei Artistilor Plastici „Alexandru Sainelic”. Nascuta intr-o familie de evrei dintr-un mic oras din Moldova (Odobesti), picteaza de cand se stie, dar evolutia ei artistica incepe la gradinita (cand a obtinut un premiu sub forma de fluture albastru) si se termina (ca pregatire) odata cu absolvirea Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” Bucuresti.
A urmat cursurile Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, intr-un vādit contrast cu aptitudinile ei artistice. Este casatoritā cu un maramuresean, motiv pentru care a ales sa locuiasca in Ardeal. Este profesoara la Liceul de Arte din Baia Mare si la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, unde preda informatica. „Timpul a fost in favoarea mea, caci nu mi-a stirbit si alterat pofta de cunoastere si de pictat, pentru ca in afara de orele de informatica am avut ore de desen, arta vestimentatiei, educatie tehnologica, unde am putut sa imi pun in valoare talentul, imaginatia, creativitatea si mai ales sa ii invat asta si pe elevii mei. Insa de pictat tablouri care sa fie expuse si dorite de altii s-a intamplat dupa moartea mamei. Fara pictura nu cred ca rezistam. A fost ca un fel de terapie care m-a ajutat sa umplu golul din suflet lasat de plecarea ei. Tot timpul am sentimentul ca ea ma ajuta si ma protejeaza de undeva din alta dimensiune”.
Pentru ca dorea ca pictura sa fie mai mult decat un hobby a facut mai multe cālātorii de documentare, in Italia (Roma), Spania (Malaga – orasul lui Picasso, Barcelona), Viena, Praga, Paris, colonia de pictori Saint-Paul-de-Vence, Portugalia, Amsterdam, Geneva, Copenhaga. A indraznit mai mult si, prin intermediul pictoritei elvetiene Katharina Seiterle, dar si in urma selectiilor a ajuns sa faca parte din tabere de creatie internationale in Franta (Corsica – pictura pe matase), Italia (Sardinia) etc. Perioadele petrecute in taberele de pictura au marcat-o profund in activitatea artistica, rezultatul acestora fiind expozitia «Conversatii cu albastru». Expozitia a fost prezentata si la Cluj-Napoca, la Libraria Diverta, unde a fost deschisa in perioada 19 martie – 9 aprilie.
Evenimentul va fi precedat, de la ora 18,30, de spectacolul „Bine ai venit, vacanta”. „Mini balerinele” de 3-6 ani si „balerinele profesioniste” de 7-12 ani, impreuna cu luptatorii de arte martiale (kung-fu) si urmasii lui Salman Khan transformati in dansatori de strada ai Clubului „La C.C.C. Pentru Copilul Tau” va vor incanta privirea si inima.
Sursa: Emm