Luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, in Foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, in cadrul seriei de evenimente Lunea Artelor, va avea loc un dublu vernisaj.
Este vorba despre expozitia de icoane pe sticla si pe lemn a tinerilor artisti plastici Lavinia Balazsi, Daniel Marchis si Calin Moldovan, respectiv despre expozitia de fotografie intitulata „Biserici istorice din Baia Mare”, semnata de Marin Giurgiu.
Prin aceste evenimente, Teatrul Municipal Baia Mare isi propune sa isi intampine spectatorii cu imagini potrivite perioadei pe care o traversam, un timp al curatirii sufletului inainte de Sfintele Pasti.
Icoane pentru suflet
Expozitia de icoane reuneste pe simeze tineri artisti care s-au intalnit pe bancile facultatii (desi sunt promotii diferite), iar mai apoi, in taberele de creatie de pe teritoriul Maramuresului.
Lavinia Balazsi (fosta Moldovan) a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare (2002) si Universitatea de Nord din municipiu (2008), la Sectia Arte Plastice-Pictura. Este membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Baia Mare, din anul 2009. Din anul 2008 participa constant cu lucrari la expozitia filialei, „Anuala Artelor”. Impreuna cu fratele ei, Calin Moldovan, si cu viitorul sot, Balazsi Ludovic, a participat, in anul 2011, la o expozitie de grup, gazduita de Golden Gallery (Gold Plaza).
A avut doua expozitii personale, ambele in anul 2011, la Galeria de Arta a Filialei Baia Mare a UAPR, respectiv la Seini („Straluciri pe transparenta sticlei”). A participat in mai multi ani la Tabara Nationala de Literatura si Arte Plastice „Archeus” de la Ocolis si la Tabara Nationala de Arta si Solidaritate de la Hoteni.
Calin Moldovan a avut, de curand, la Teatrul Municipal Baia Mare, cea de-a doua expozitie personala a sa, intitulata „Intermediu” (pictura si sculptura). Cea dintai „personala” a avut loc in anul 2011 si s-a intitulat „150 x 150 cm”. Nascut in 1979 in Baia Mare, Calin Moldovan a absolvit Liceul de Arte din localitate (1998) si, mai apoi, Sectia Arte Plastice – Pictura a Universitatii de Nord din Baia Mare (2006). Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Baia Mare, Sectia Pictura, din anul 2009. Are la activ expozitii personale si de grup in tara si strainatate, participari la tabere de creatie, activitati curatoriale, cat si realizarea de lucrari de arta monumentala.
Daniel Marchis este nascut in 1976 in Baia Mare. Este absolvent al Liceului Economic din Baia Mare (1995), al Scolii Populare de Arte din Baia Mare, Sectia Sculptura (1997) si al Universitatii de Nord, Sectia Arte Plastice-Pictura (2007). A avut expozitii de icoane, personale si de grup. A participat la taberele de creatie de la Ocolis, Hoteni si Desesti. Este secretar al Fundatiei Culturale „Archeus”.
Fotografii ale celor mai importante biserici baimarene
Expozitia de fotografie semnata de Marin Giurgiu, intitulata „Biserici istorice din Baia Mare”, cuprinde 29 de imagini. Acestea reprezinta interioare, exterioare si imprejurimi ale celor mai importante – din punct de vedere istoric – lacasuri de cult din Baia Mare. Majoritatea dintre ele sunt istorice datorita vechimii (fiind trecute pe lista monumentelor istorice), altele sunt istorice prin povestea lor. Pe langa bisericile foarte cunoscute din zona centrala a orasului, expozitia va prezenta si biserici de care lumea stie mai putin, cum sunt cele din Ferneziu sau cea din Valea Borcutului.
Imaginile din expozitie sunt rezultatul transformarilor aplicate panoramelor conforme realizate inainte. O panorama conforma inseamna o imagine foto panoramica de 360° in plan orizontal si 180° pe verticala, cuprinzand intregul spatiu de jur-imprejurul punctului de statie. Panoramele conforme sunt folosite pentru realizarea de tururi virtuale. Acestea reprezinta o modalitate moderna de vizitare interactiva, pe orice calculator din lume, la orice ora, a unui obiectiv.
Marin Giurgiu a realizat, in cei aproximativ 10 ani de lucru cu imaginile panoramice, tururi virtuale a sute de biserici, precum si a altor obiective, dintre care se pot aminti Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Muzeul de Istorie si Arheologie Baia Mare, Muzeul de Arta „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Apei Cluj-Napoca, Muzeul Cetatii Histria – judetul Constanta, Parcul Municipal Tecuci, Teatrul Municipal Baia Mare si multe altele.
Lucrul cel mai elaborat este dat de obtinerea panoramelor. Acestea presupun zeci de minute, uneori ore, si zeci, chiar sute de imagini foto individuale care, apoi, sunt puse laolalta in alte ore sau zile de lucru pe calculator pentru o singura panorama. Dupa obtinerea unei panorame complete, acesteia i se pot aplica trasformari, astfel incat se obtin efecte vizuale de impact: imagini sferice, spirale, corpuri spatiale in diferite forme, animatii etc.
Expozitia va cuprinde doar proiectii sub forma de planetoizi ale imaginilor panoramice, adica niste asa-zise panosfere.
Sursa: Emm