Ne apropiem zi cu zi de Sfânta Sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Săptămâna dinaintea Paștelui, este Săptămâna Patimilor, cea mai sfânta săptămână a creștinilor. Și zilele acestei Săptămâni Mari sunt toate Sfinte și Mari în concepția religiilor creștine.
„Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Patimilor este săptămâna de la sfârșitul Postului Paștilor, de la Sâmbăta lui Lazăr, trecând prin Duminica Floriilor, până la sărbătoarea Paștilor. Se mai numește și Săptămâna Mare”, conform ro.orthodoxwiki.org.
Este ultima săptămână a Postului Paștilor (Postul Mare), „timp în care în slujbele bisericești se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui”, potrivit sursei citate.
Lunea Mare sau, mai potrivit credinței, Sfânta și Marea Luni (Megale Deutera în grecește) este a treia zi a Săptămânii Patimilor în biserica ortodoxă, după Sâmbăta lui Lazăr și Duminică Floriilor.
Biserica ortodoxă a rânduit ca la sinaxarul (carte religioasă care descrie pe scurt viețile sfinților, conform dexonline.ro) zilei de luni din Săptămâna Patimilor să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor.
În Lunea Mare femeile încep marea curățenie de Paște. Scot totul din casă afară, se aerisesc temeinic toate „odăile” că să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiesc și se spală, se „primenește” tot, de la haine la așternuturi, de la pereți la geamuri.
„Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”, spune o vorbă din străbuni. Iar superstițiile vin, ca întotdeauna, împreună cu obiceiurile din vechime și aruncă „anatema” ghinionului, neajunsurilor și bolilor peste an asupra celor „dovediți de lene și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos”.
În biserici, în fiecare seară din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor) se țin Deniile, slujbe prin care creștinii preacredincioși îl însoțesc pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul Crucii, pana la răstignire, moarte și Înviere.
Fiecare zi din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor) are o semnificație a ei, diferită, specială, prin care creștinii preacredincioși aduc în amintire faptele petrecute în ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Sfântul Miracol al Învierii.