Parlamentarii UDMR au prezentat miercuri, 10 februarie, in Senat, o initiativa legislativa care propune organizarea a cinci macroregiuni si infiintarea a 16 regiuni de dezvoltare. Dezbaterile vor avea loc saptamana viitoare, Camera Deputatilor fiind factorul decizional. Referitor la propunere, parlamentarii maramureseni sunt rezervati, desi admit ca o reforma administrativ-teritoriala e necesara. Pe de alta parte, parlamentarii maramureseni nu exclud ca initiativa legislativa sa aiba un alt substrat, in stransa legatura cu dobandirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
Propunerea parlamentarilor UDMR privind regionalizarea se refera la constituirea a 16 regiuni si cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unitati administrativ-teritoriale si nu au personalitate juridica.
Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt Botosani – Suceava, Bacau – Iasi – Neamt – Vaslui, Braila – Buzau – Galati – Vrancea (macroregiunea I), Constanta – Tulcea, Bucuresti, Calarasi – Ialomita – Ilfov, Giurgiu – Teleorman, Dolj – Mehedinti – Olt (macroregiunea II), Gorj – Valcea, Arges – Dambovita – Prahova (macroregiunea III), Arad – Caras-Severin – Timisoara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Brasov (macroregiunea IV) si Covasna – Harghita – Mures, Bistrita-Nasaud – Cluj – Maramures si Bihor – Salaj – Satu-Mare (macroregiunea V).
Stefan Beres, deputatul UDMR de Maramures, spune ca aceasta reorganizare ar facilita accesarea fondurilor europene pentru investitii. “Saptamana viitoare ne vom intruni si vom clarifica. In primul rand ne gandim la dezvoltarea durabila a regiunilor, Se stie ca Uniunea Europeana (UE) ajuta regiunile de dezvoltare mai mari, cu cat e o populatie mai numeroasa, cu atat e mai usor de accesat fondurile”, a afirmat Stefan Beres.
In schimb, ceilalti parlamentari maramureseni sunt mai rezervati decat colegul lor din UDMR. Senatorul Gheorghe Mihai Barlea (PD-L) crede ca discutarea propunerii este nefiresca, in conditiile in care nu s-au facut consultari cu structurile UE pe aceasta tema si nici cu autoritatile locale.
“In contextul actual propunerea este neavenita. In primul rand, noi, in calitate de tara, membra a UE, trebuie sa convenim cu structurile UE atunci cand operam modificari la nivelul unor institutii, inclusiv in ceea ce priveste regiunile de dezvoltare. Pe de alta partea lipseste o chestiune ce tine de procedura legala: consultarea administratiilor locale. Nu sunt de acord vizavi de procedura si voi ridica problema in cadrul grupului”, a declarat Barlea.
Si senatorul Sorin Bota (PSD) considera ca nu este momentul unei asemena initiative, pentru ca “Romania are nevoie de o reforma institutionala structurala, organizatorica, pe toate planurile”, nu numai pe un anumit segment. Senatorul a mai spus ca e nevoie de o analiza serioasa, nu de discutii facute doar in functie de interesele unuia sau altuia.
“Romania trebuie sa functioneze normal, ca membra a UE, si cu o rationalizare mai buna a cheltuielilor bugetare. Daca facem asa, ca unul viseaza noaptea sa fie comuna in loc de oras, altul vrea sa fie regiune in loc de judet, nu rezolvam nimic. Trebuie sa avem puterea politica de a negocia pentru a face o reforma a statului, care are nevoie de o noua organizare, daca vrem sa fim seriosi. Daca nu, fiecare dupa interesele lui, face ce-l taie capul. E buna o astfel de idee, cu conditia sa fie facuta intr-un context in care sa se aplice o reforma intregului sistem national”, a spus Bota.
Social-democratul nu exclude insa posibilitatea ca ideea UDMR sa aiba un alt substrat, acela de dobandire a autonomiei teritoriale pe criterii etnice. “Atata timp cat vine din partea UDMR, care are prostul obicei de a incerca sa faca uneori lucruri bune, dar dandu-le o tenta nationalista, niciodata nu vor avea castig de cauza. Ei ne-au obisnuit in tot ceea ce fac sa ne gandim intai la acest lucru si apoi sa ne gandim daca e bine sau rau. Cred ca ar trebui sa inceapa sa lucreze altfel, pentru a putea gandi si noi altfel, sa luam partea buna din pahar, nu pelinul”, a mai explicat Bota.
Deputatul Vasile Berci (PNL) este de parere ca mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se creeze o “apropiere de ideea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii”. Insa, Berci spune ca daca este abordata aceasta problema, atunci trebuie sa se tina cont de principii bine stabilite si in nici intr-un caz un substrat politic, de genul dobandirii autonomiei teritoriale.
“Daca va exista o initiativa, trebuie sa aiba la baza un principiu foarte exact, sa tinem cont de economie, de infrastructura, ceea ce inseamna o sansa buna pentru viitorul Romaniei. Ideea nu trebuie sa aiba o componenta politica. E nevoie de o expertiza serioasa, un studiu serios… Sper sa fie o abordare mai putin politizata. Din prisma colegilor de la UDMR nu e denaturat, au si ei unele interese pe care le cultiva de 20 de ani. Ideea e sa nu revina cu ceea ce nu e fezabil, respectiv autonomia teritoriala pe criterii etnice”, a mai declarat Berci.
Sursa: Camelia Tocaci