Veniturile la buget se vor diminua cu 2,6 milioane de euro anual in urma eliminarii unor taxe consulare, conform unui studiu de impact bugetar, a precizat MAE, subliniind ca o sursa de majorare ar putea fi eliberarea pe viitor a cartilor de identitate de catre consulate.
Incasarile la bugetul de stat se vor diminua in urma revizuirii taxelor consulare cu o suma anuala de aproximativ 11,4 milioane lei (2,6 milioane de euro), conform studiului de impact bugetar efectuat anterior promovarii proiectului OUG 64/2014, se arata in raspunsul MAE. In ceea ce priveste acoperirea pierderilor la buget in urma eliminarii unor taxe prin adoptarea recenta a OUG 64/2014, Ministerul considera ca se vor putea obtine venituri din emiterea de carti de identitate de catre consulare.
„Ulterior introducerii in circulatie, in perioada urmatoare, a noilor modele de carti de identitate, inclusiv a celor electronice, prin punerea in aplicare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2012, se va generaliza procedura de eliberare prin intermediul consulatelor a cartilor de identitate, care in prezent este posibila doar in cazuri restrictive (numai pentru prima carte de identitate). Se preconizeaza ca, cel putin in statele membre ale Uniunii Europene, unde cartea de identitate este recunoscuta ca document de calatorie, cetatenii romani vor apela pe scara larga la acest serviciu consular, ceea ce va constitui o sursa importanta de majorare a veniturilor la bugetul de stat”, precizeaza sursa citata.
Totodata, MAE considera ca eliminarea taxei pentru inscrierea certificatelor de nastere in registrele de stare civila romanesti ii va determina pe parinti sa solicite servicii consulare taxabile.
„In urma eliminarii taxelor consulare aferente procedurii de inscriere, in termen de 6 luni, a certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti pentru minorii in varsta de pana la 6 ani, se estimeaza ca, prin cresterea atractivitatii acestui serviciu consular ca urmare a introducerii regimului de gratuitate, se va inregistra o inmultire semnificativa a cererilor respective depuse la consulate, renuntandu-se tot mai mult la alternativa solicitarii aceluiasi serviciu in tara (unde nu se percep taxe, dar procedura implica o durata de solutionare mai indelungata”, sustine MAE.
Prin Ordonanta de urgenta nr. 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare au fost eliminate mai multe taxe consulare. Astfel, a fost eliminata taxa de 95 de euro pentru inscrierea certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti pentru minorii in varsta de pana la 6 ani, daca cererea se depune in termen de 6 luni de la data inregistrarii nasterii la autoritatile straine. Aceasta taxa, precum si cea pentru eliberarea documentelor de identitate si de calatorie, nu se achita nici in cazul minorilor neinsotiti sau supusi unor masuri de protectie in statul acreditar.
OUG 64/2014 prevede si eliminarea taxei de 50 de euro pentru eliberarea titlurilor de calatorie pentru minorii in varsta de pana la 6 ani si pentru cetatenii romani victime ale traficului de persoane si pentru cei evacuati din regiunile afectatete de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale si alte situatii de criza.
O alta taxa eliminata, in valoare de 30 de euro, este cea pentru inregistrarea primara a decesului in registrele de stare civila romanesti, care se poate efectua la consulate atunci cand decesul nu a fost inregistrat in prealabil la autoritatile straine.
Totodata, devine gratuita eliberarea pasapoartelor mortuare, care costa 30 de euro inainte.
Inregistrarea cererilor de acordare/redobandire a cetateniei romane devine si ea gratuita.
De asemenea, se elimina taxa de viza pentru anumite categorii: minori in varsta de pana la 6 ani, elevi si studenti din ciclurile universitare de licenta, master si doctorat si din ciclurile postuniversitare, precum si profesorilor insotitori, care efectueaza calatorii de studii sau de formare academica, stiintifica ori profesionala, pentru cercetatori care se deplaseaza in Uniunea Europeana pentru cercetare stiintifica, pentru reprezentantii organizatiilor nonprofit cu varsta de sau sub 25 de ani, care participa la seminare, conferinte, evenimente sportive, culturale sau educationale, organizate de organizatii nonprofit, precum si pentru membrii de familie ai cetatenilor romani.
Un element de noutate introdus de OUG 64/2014 il constituie „cazurile de curtoazie”. Potrivit MAE, din ratiuni de curtoazie pot fi acordate scutiri sau reduceri ale taxelor consulare „pentru reprezentanti ai unor institutii publice, spitale, asociatii caritabile sau alte organisme care sprijina cetatenii romani aflati in situatii deosebite in strainatate (prin facilitarea anumitor proceduri oficiale, prin interventii medicale in regim preferential, prin asigurarea cazarii pe plan local si a transportului in regim de gratuitate, inclusiv pentru repatriere), pentru personalitati din viata culturala si publica, ce promoveaza imaginea Romaniei in strainatate, pentru sponsorii actiunilor de diplomatie publica organizate de misiunile diplomatice si oficiile consulare romane din strainatate, cu precadere pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei”.
Sursa: Mediafax