Românii vor trebui să aibă cu toţii contoare inteligente în următorii ani, iar o parte din costul instalării acestor aparate va fi suportat direct din buzunarele noastre.
În prezent, în România sunt montate aproximativ două milioane de contoare inteligente. Până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibă montate astfel de contoare inteligente.
Cei care şi-au montat acum contoare inteligente nu au plătit nicio taxă. Însă, există o lege implementată de Guvern, care prevede ca pe viitor, cei care vor monta să plătească o taxă pentru ele.
Cel mai probabil, va fi vorba de 3-4% din costul aparatului ce va trebui plătit la factura de energie electrică, potrivit observatornews.ro.
Prețul unui astfel de contor pornește de la 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro.
Contoarele inteligente pot fi coordonate de la distanță. Angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului.
În cazul în care se va depăși pragul de consum stipulat în contract, cel mai probabil, acolo se va întrerupe contractul.
Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.
Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.
Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.
O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.
„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).