Vezi VIDEO
Numarul permiselor de conducere eliberate in Maramures in ianuarie 2010 a scazut cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului 2009. Singurele explicatii plauzibile sunt ca fie maramuresenii nu mai sunt interesati sa obtina permise de conducere, fie examenul a devenit unul prea dificil.
Noua modalitate de sustinere a examenului pentru obtinerea permisului de conducere ii sperie pe maramureseni. Cel putin asta par sa arate cifrele. In ianuarie 2009 numarul permiselor eliberate in Maramures a fost de 3.003, iar in ianuarie 2010 numarul acestora a scazut la 1.436. Aceasta scadere substantiala este pusa de Florin Sironka, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pe seama modificarii metodologiei de examinare.
„Motivul ar putea sa fie aparitia ordinului 4 al Ministerului Administratiei si Internelor care modifica ordinul de examinare anterior. Probabil ca dupa ce candidatii vor vedea ca nu s-a modificat mare lucru si activitatea de examinare continua aproape in acelasi fel, va creste numarul detinatorilor de permise, respectiv a celor care se prezinta la examen”, a spus Sironka.
Invataceii dau insa vina pe intrebarile dificile din mecanica, pe cele lagate de infractiuni si contraventii si pe severitatea examinatorilor la proba practica.
„Se cere foarte mult fata de anii trecuti. Sunt intrebari din mecanica, infractiuni, contraventii, puncte de penalizare. Pentru ce sunt folositoare intrebarile din mecanica la categoria B1? Daca s-a sticat, o duc in service”, a spus Aurica Pop, o baimareanca ce isi astepta emotionata randul sa intre in sala de examen.
O alta problema identificata de cei care incearca sa isi ia permisul de conducere este faptul ca daca ai cazut la proba practica trebuie sa dai din nou examenul teoretic.
„Daca luam sala si mergem la oras, cadem la oras si ne pune sa dam din nou sala. Eu stiu teorie si nu stiu practica. De ce nu ne trimit sa facem mai multa practica?” – a spus, indignata, Aurica Pop.
Senatorii au adoptat o propunere legislativa care prevede faptul ca o persoana declarata respinsa la proba practica sa se poata reprograma la aceasta proba fara sa mai sustina din nou examenul teoretic. Propunerea legislativa trebuie insa sa fie acceptata si de catre Parlament inainte de a fi pusa in practica.
Sursa: Andrei Gherghel