Pretul gazelor naturale destinate consumului populatiei ar putea creste in acest an cu 7%, o majorare fiind posibila de la 1 aprilie sau 1 iulie, in functie de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a pretului.
Majorarea ar putea sa aiba loc la 1 aprilie sau 1 iulie, cresterea pentru intregul an curent fiind estimata la 7%, a declarat marti intr-o conferinta presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet. Pentru 2016 si 2017 sunt prognozate majorari de cate 5%, a adaugat Havrilet.
Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca de la 1 aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh. Executivul a respins solicitarea, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu cu FMI.
Conform calendarului convenit anterior cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.
Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
Sursa: Mediafax