Sporurile au fost majorate prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de azi, 18 iunie. Ordonanta modifica salarizarea pe acest an a bugetarilor. Actul normativ a fost initiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate nationala, si de Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei.
Ordonanta este aprobata in contextul in care, saptamana trecuta, mai multe surse declarau, dupa ce Mediafax a anuntat intentia Guvernului de a majora aceste sporuri, ca atat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cat si directorul Directiei Buget din Finante, Gheorghe Gherghina, au sustinut in Guvern ca nu exista resurse pentru a acoperi majorarea de sporuri pentru personalul militar, avuta in vedere de Executiv, ceea ce a atras critici din partea ministrului Apararii, Gabriel Oprea, care a cerut schimbarea din functie a cel putin unuia dintre cei doi oficiali.
Luni, atat Voinea, cat si Gherghina au fost numiti in Consiliul de Administratie al BNR si urmeaza sa paraseasca Guvernul, iar surse oficiale afirma ca, spre deosebire de saptamana trecuta, ordonanta are acum atat avizul Ministerului Finantelor, cat si pe cel al ministrului pentru Buget. La finalul sedintei de azi, 18 iunie, a Guvernului, intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne se arata ca ordonanta de urgenta a fost adoptata la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, si stabileste ca militarii, politistii si ceilalti angajati din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala vor putea fi platiti, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si de sarbatorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective, in cazul neacordarii de timp liber corespunzator.
Pana in prezent, legislatia permitea recuperarea muncii prestate in zilele nelucratoare si sarbatorile legale doar prin timp liber. Ministerul sustine insa ca, dat fiind numarul redus al efectivelor acestor institutii raportat la numarul misiunilor, acordarea de timp liber dupa munca prestata in aceste conditii putea afecta functionarea normala a sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala.
„In aceste conditii, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzator, cei care au muncit in zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul lucrat in acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva luna”, se arata in comunicat.
Ministerul mai arata ca aceasta problema reprezinta una dintre temele constante ale dialogului sindical, politistii, jandarmii sau pompierii militari fiind de cele mai multe ori in situatia de a acumula foarte multe ore de munca peste programul normal de lucru, si ca institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala nu pot functiona in baza unui program de lucru normal, activitatea acestora fiind una cu caracter permanent.
„Numai in acest an angajatii acestor institutii au avut de gestionat o serie de situatii de ordine publica, de urgente civile sau generate de conditiile meteorologice, care au presupus prezenta permanenta in mijlocul comunitatilor, cum au fost caderile abundente de zapada de la inceputul anului, inundatiile grave din primavara, gestionarea ordinii publice in timpul campaniei electorale din luna mai sau a altor numeroase evenimente care ar fi putut afecta ordinea si linistea publica”, se mai afirma in comunicat.
Saptamana trecuta, surse oficiale au declarat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informatii, din aparare si penitenciare si sa reduca norma de ore pentru profesori, ceea ce ar genera venituri mai mari pentru acestia, din ore suplimentare. La acel moment, sursele citate au precizat ca, daca vor fi aprobate, masurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, fara insa sa aiba acordul expertilor Fondului Monetar International.
Sursa: Mediafax