Vezi VIDEO
Indexarea salariilor bugetarilor cu 8 %, de la 1 iulie, ii pune in dificultate pe managerii de spitale din Maramures. Acestia trebuie sa gaseasca solutii pentru a le putea plati angajatilor lefurile majorate, pentru ca bugetele nu prevad aceste cresteri. In Baia Mare exista unele unitati care iau in calcul taierea unor sporuri pentru salariati, ceea ce inseamna ca nu toti vor avea parte de maririle salariale promise de catre guvernanti.
Problema salariilor majorate a fost ridicata astazi, 18 iulie, in cadrul unei intalniri a celor mai importanti factori din sanatate cu autoritatile maramuresene. S-a semnalat ca vechile contracte incheiate intre managerii de spitale si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Maramures nu a inclus si aceasta crestere iar fondurile sunt chiar mai mici decat cele prevazute anul trecut.
„In 2012, bugetele contractate intre unitatile spitalicesti si CJAS deja au fost rectificate negativ cu echivalentul a 25%, ceea ce insemna diminuari salariale. Se impune o corectie si va trebui sa facem demersuri in comun, pentru a rezolva aceasta problema”, a semnalat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
„Daca in contractele pe care spitalele le au cu Casa de Asigurari de Sanatate nu va interveni o crestere, spitalele vor fi nevoite sa plateasca aceste majorari din fonduri proprii sau alte venituri – ceea ce nu este foarte corect si corespunzator din punct de vedere legal”, a explicat, la randul sau, seful Directiei de Sanatate Publica Maramures, Rares Pop.
In plus, unii lideri de sindicat au declarat ca sunt spitale unde, pentru a fi gasite resursele financiare in vederea majorarii, s-a luat decizia renuntarii la unele sporuri. „La Spitalul de Pneumoftiziologie, acordarea de 8 % este conditionata de reducerea unor drepturi salariale – mai bine zis sporuri -, pentru incadararea in buget. A acorda majorarea si de a reduce un alt drept salarial, nu mi se pare in regula”, a punctat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Liderii de sindicat au atras atentia ca ar fi anormal ca bugetarii din alte sectoare de activitate sa beneficieze de indexare, iar cei din sanatate sa fie defavorizati. Explicatia oficialilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures a fost aceea ca, in august, se asteapta o rectificare bugetara si ca exista sperante ca aceasta va fi una pozitiva, astfel incat sa poata acoperi necesarul de fonduri pentru maririle salariale din sistemul sanitar.
Sursa: Camelia Tocaci