Vezi VIDEO
Incepand cu luna septembrie a acestui an, producatorii de palinca sau tuica vor plati mai mult pentru productia anuala. Asta dupa ce cuantumul cotei standard s-a marit cu peste 30 de procente, iar cota de acciza a crescut la 1.000 euro pe hectolitru. Afectati vor fi si ce producatorii mici, care in continuare vor beneficia de facilitatea reducerii acestei cote la jumatate, insa, in loc de 375 de euro, vor plati 500 de euro pe hectolitru pentru producatorii de tuica si rachiuri naturale.
Avand in vedere noile majorari, afectati vor fi, pe langa marile firme de productie, si micii producatori care faceau tuica sau palinca pentru uz propriu. De facilitatea reducerii cotei vor beneficia producatorii care nu realizeaza mai mult de 80 de litri de palinca de 60 de grade, sau 200 de litri de tuica de aproximativ 25 de grade. Limita maxima admisa pentru a beneficia de aceasta reducere este o productie de 50 de litri de alcool pur.
De la 1 septembrie, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Maramures va urmari incasarea sumelor datorate bugetului, reprezentand accizele din produsele accizabile in care intra si aceste rachiuri.
„Deci modul de stabilire, determinare, impunere, urmarire si incasarea acestor sume va reveni administratie judetului Maramures, care prin serviciile sale de inspectie fiscala va asigura incasarea sumelor in acest domeniu. Noi am avut in atributiune aceasta activitate si pana in 2009, cand a fost predata Vamilor, deci nu este o activitate sa zicem relativ noua. Modalitatile de control sunt cunoscute si bineinteles vom face aceasta activitate pe baza unui program lunar de inspectie fiscala, deci nu o sa ne afectam intreaga activitate, pentru a verifica din poarta in poarta“, a spus Ioan Popa, seful Administratiei Finantelor Publice Maramures.
Acesta a mai adaugat ca producatorii urmeaza sa fie verificati daca respecta legea, pentru a putea reduce evaziunea fiscala din acest domeniu.
„Pe baza declaratiilor, care raman in continuare obligatorii pentru detinatorii de cazane si utilaje destinate acestei productii, vom stabili un program de control si pe baza acestora se vor face controale sau ca urmare unor sesizari punctuale din partea organelor abilitate, care pot sa identifice cazuri de evaziune in domeniu. O data cu preluarea acestei activitati, noi vom prelua si baza de date pe care o detine Vama, de altfel incasarea acestor sume a fost si pana acum realizata prin Trezoreriile Administratiei Judetene si vom sti exact cei care au declarat aceste productii“, a adaugat Popa.
Potrivit unor statistici, in Romania sunt peste 40.000 de cazane de tuica, din care peste 10.000 sunt cazane cu capacitati mari, care produc de la 5.000 de litri in sus. La bugetul statului ajung insa foarte putini bani proveniti din acest domeniu, deoarece nivelul de colectare a accizelor este unul redus.
Sursa: Cosmin Carp