Vezi VIDEO
O mamica de 13 ani si copilul ei de 10 luni trebuie sa isi gaseasca o alta ”familie” in care sa creasca, iar un baiat de 14 ani e nevoit sa traiasca cu gandul la condamnarea pe care judecatorii i-au dat-o dupa ce l-au gasit vinovat pentru comiterea infractiunii de ”act sexual cu un minor”. Drama a inceput in cursul lui 2007 intr-o familie de asistenti maternali din Baia Mare, dar a continuat pe tot parcursul acestui an. Cei doi copii – fetita de 13 ani si baiatul de 14 ani – s-au avut la inceput ca fratii, dar apoi toata inocenta li s-a spulberat si, fortati de imprejurari, s-au vazut nevoiti sa se maturizeze inainte de vreme: ea – cand a adus pe lume un copil in februarie 2008, el – cand a fost condamnat, in septembrie 2008, pentru ca a intretinut relatii sexuale cu proaspata mamica.
O fata de 13 ani, abandonata de parinti, a ramas insarcinata in timp ce era in grija unor asistenti maternali din Baia Mare. Aceasta a ramas gravida la ei in casa, cu celalalt copil pe care il aveau in plasament, un baiat de 14 ani. In afara celor doi, ei mai aveau in grija inca doi copii, frati ai fetitei.
Familia din Baia Mare la care copila de 13 ani era in plasament a motivat ca nu a stiut nimic de relatia dintre cei doi si ca sarcina a fost descoperita cu intarziere. Cu si mai mare intarziere s-a aflat despre caz, un caz despre care oficialii Directiei pentru Protectia Copilului Maramures nu au spus niciun cuvant pana nu au fost obligati de presa. De altfel, potrivit datelor si declaratiilor, pana ce cazul sa fie facut public nimeni nu si-a asumat nicio vina si nimeni, in afara baiatului de 14 ani, nu a fost tras la raspundere.
Masuri luate la nivelul Directiei Copilului de la semnalarea cazului
Nicolae Boitor, director interimar al DGASPC Maramures, a declarat azi, 8 decembrie, la mai bine de un an de la inregistrarea cazului, ca „s-au dispus masuri disciplinare impotriva celor doi asistenti maternali, prin diminuarea salariilor pe o perioada de trei luni. Totodata, s-a dispus ca la finalul contractului pe care il au cu noi, acesta sa nu mai fie reinnoit. Pentru copilul de 14 ani, care se presupune ca ar fi tatal micutului, s-a luat masura de internare in Centrul de Primire in Regim de Urgenta Baia Mare. Totodata, cei 3 frati impreuna cu bebelusul vor fi preluati de o alta familie. Poate chiar in preajma sarbatorilor de iarna”.
Adica, DGASPC Maramures a avut nevoie de mai bine de un an ca sa reactioneze la o situatie de criza, ceea ce denota ca de la teorie la practica e cale lunga si ca toate specializarile urmate de angajatii institutiei nu isi au rostul atata vreme cat nu sunt si respectate.
Tatal de 14 ani a fost condamnat pentru act sexual cu un minor
Pana in prezent, singurul care a platit pentru ce s-a intamplat este tatal copilului. Baiatul a fost condamnat in septembrie 2008 la un an de inchisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de act sexual cu un minor. Chiar daca nu s-a facut un test de paternitate, s-a mers pe declaratia minorului, care a recunoscut, in scris, ca a intretinut raporturi sexuale cu fata.
Cazul a fost adus la cunostinta politiei de catre oficialii directiei, pentru ca asa erau reglementarile. Prin urmare s-a inceput o ancheta, s-a ajuns la deschiderea unui dosar de catre procurori si apoi la o condamnare, pentru ca autoritatile au fost nevoite sa stabileasca daca baiatul de 14 ani este tatal. Probabil, daca nu ar fi fost nevoie de ”hartogarie”, autoritatile nu ar fi facut nici macar atat.
Avortul – solutia propusa de ”comitetul de criza” de la nivelul directiei
Totul a inceput in luna aprilie a anului 2007, cand s-a spus ca minorul de 14 ani ar fi intretinut raporturi sexuale cu fata de 13 ani. Sarcina a fost descoperita cand acesta era in 22-23 saptamani, conform specialistilor baimareni. „Fata a venit la noi pentru un consult medical. Era insarcinata in 22 de saptamani, iar comisia a refuzat sa efectueze avort la cerere”, a precizat dr. Sabin Nemes-Bota, director medical Spitalul Judetean Baia Mare.
Cazul a ajuns inclusiv in atentia presedintelui CJ Maramures, care la acea data era Marinel Kovacs, pentru ca Directia Copilului era in subordinea sa. Secretarul institutiei, Dumitru Dumuta, si cel care a luat primul contact cu acest caz din postura de presedinte al comisiei speciale a DGASPC a declarat ca „din cate stiu eu, verbal ni s-a cerut ca presedintele Consiliului Judetean Maramures sa aprobe un avort la o minora de 13 ani. Cum medicii au hotarat ca, in conformitate cu legea, nu pot face acest lucru, nici noi nu am aprobat cererea”.
Fostul presedinte al CJ Maramures crede ca vina apartine asistentilor maternali
Marinel Kovacs, fostul presedinte al CJ Maramures, a precizat si el ca i-a fost adusa la cunostinta situatia in cursul anului 2007. El a declarat ca acest caz a fost monitorizat de Directia Copilului, dar si de Fundatia HHC (Hope and Homes for Children) din Baia Mare, cea care a recomandat asistentii maternali in casa carora s-au petrecut faptele. ”A intrat in atentia directiei si fundatiei HHC, pentru ca ei au gasit asistentii maternali si ei, la randul lor, faceau monitorizarea familiei, alaturi de asistentii sociali ai directiei”, a declarat Kovacs.
In opinia lui Kovacs, vinovati pentru drama fetitei ar fi, in primul rand, asistentii maternali, iar apoi asistentii sociali care au supravegheat familia. El a specificat insa ca, din pacate, nu s-a mai putut face nimic, iar interventia comisiei de monitorizare a fost tardiva. Problema este ca fata a ramas in grija acelorasi asistenti maternali, unde se afla si acum, ceea ce demonstreaza ca sistemul nu merge atat de bine pe cat l-ar prezenta autoritatile.
”Cazul a fost foarte complicat si in continuare, dupa descoperirea sarcinii, pentru ca fetita si copilul ei nu au putut fi adusi in sistem si a ramas in continuare la aceeasi asistenti maternali, desi ei au fost decazuti din drepturi. E o tragedie pentru ca nici nu stii ce e mai bine, pentru ca unii au spus ca nu ar vrea sa plece de la ei. E o tragedie, care cred eu, tine si de ce inseamna in societatea noastra o lipsa de educatie institutionala pentru minori. Ar fi nevoie de o relatie fireasca intre parinti, tutori, asistenti maternali si copii, de o comunicare mai buna”, a declarat Kovacs.
Reprezentantii HHC au inchis cazul cu discutii si consiliere
O abordare impaciuitoare a existat si la HHC, cel putin asa a reiesit din declaratiile Evei Nagy, reprezentant al fundatiei. „Fata a fost inainte institutionalizata in Gherla. Dar mama avea domiciliul in Baia Mare, asa ca a fost transferata intr-o Casa de Tip Familial de la noi. Niciodata nu a fost un copil problema. Cred ca nici unul dintre copii nu a inteles ce se intampla de fapt, ci au dorit doar sa experimenteze o relatie sexuala. Din nefericire, s-a intamplat acest lucru.”
„In urma discutiilor purtate la nivelul Comisiei Disciplinare, formata din specialisti, respectiv psiholog si asistenti maternali, au decis ca fata sa ramana in continuare la asistentii maternali, alaturi de ceilalti frati, avand in vedere ca asistentii erau considerati parintii acestor copii. Toti copiii aflati la familie respectiva au avut parte de iubire. Intr-adevar trebuia sa fie mult mai atent supravegheati, avand in vedere varsta copiilor si preocuparile sau curiozitatile pe care le au. Am stat de vorba cu aistenta maternala, cu specialistii din cadrul DGASPC Maramures, atat mamica de 13 ani, cat si tatal micutului, care si el are doar 14 ani, au beneficiat de consiliere si si-au dat seama de consecintele provocate de fapta lor”, a mai precizat Eva Nagy, reprezentant al Fundatiei HHC Romania.
Rolul ONG-ului era in situatia de fata de a sprijini financiar familia, avand in vedere ca acestia aveau in grija patru copii proveniti din institutiile de stat, dar si de a monitoriza familia.
Fata a mers la scoala pana in luna a 7-a
Conducerea scolii la care a invatat copila a precizat ca nimeni nu a stiut de sarcina. Eleva a venit la scoala pana in luna decembrie a anului 2007, apoi prin luna martie a adus o motivare. Mai mult, femeia care o avea in grija a intrebat daca poate sa recupereze orele pierdute pentru a nu pierde anul scolar.
Pavel Filip, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Maramures, a declarat ca „din cate stiu eu, conducerea scolii a acceptat si eleva a sustinut toate tezele. Acum este in aceeasi scoala in ultimul an. Din pacate, este regretabil ceea ce s-a intamplat, mai ales ca si presupusul tata al copilului a fost elev, la aceeasi scoala. Eleva nu avea probleme de comportament si chiar invata bine, dovada stau chiar examenele restante pe care le-a trecut”.
O frumusete de baietel are mamica de 13 ani
Cei doi asistenti maternali nu au putut fi contactati, astfel incat punctul lor de vedere lipseste. O vecina a declarat ca familia se ocupa insa cu multa dragoste de copii. „Cand i-au adus acasa erau slabi si plini de murdarie. Ei i-au invatat sa faca tot ce stiu in prezent. I-au educat si chiar i-au invatat sa munceasca pe langa gospodarie. Mai vin si pe la noi sa ne dea o mana de ajutor, ca eu si sotul meu suntem batrani. Tot timpul au vorbit frumos cu noi. Eu sper sa nu ii duca de aici, fiindca nu le va fi mai bine nicaieri. Cat despre bebelus, ce sa va spun… e o frumusete de baietel”, a spus vecina familiei asistentilor maternali.
Sursa: Vasile Dale, Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult