Vezi VIDEO
Le-au dat viata si i-au parasit. Femeile care i-au adus pe lume pe micutii din sistemul de protectie a copilului numai mame nu se pot numi. Insa, de 8 martie, in fiecare casa de tip familial din Maramures, copiii si-au adus aminte ca astazi e ziua celor care le-au dat nastere. Asa ca au cantat, au spus poezii si au realizat felicitari cu gandul ca, intr-o zi, le vor spune ”mama” nu doar educatoarelor care au grija de ei, ci si acelor care i-au adus pe lume.
Cati dintre noi nu ne amintim de cand eram copii si veneam acasa de la scoala cu un buchet de ghiocei pentru mama, cumparat din banii pentru placinta, dar economisiti cu mare grija pentru ziua de 8 martie? Exista insa viitori adulti carora le va fi greu sa rememoreze astfel de momente legate de mama lor. Si asta pentru ca cele care au grija de ei sunt mame de imprumut. Stau doar 12 ore pe zi cu ei, iar in celelalte 12 ore sunt inlocuite de altele.
Este vorba despre „mamele cheie”, asa cum sunt numite educatoarele din sistemul de protectie a copilului. Insa faptul ca acestea nu sunt mamele lor naturale nu i-a oprit pe micutii abandonati sa le sarbatoreasca asa cum se cuvine, de ziua lor.
Asta au facut si copiii de la Casa de tip familial pentru copii cu dizabilitati situata pe strada Valea Rosie din Baia Mare. Sambata, 6 martie, acestia lucrau de zor la felicitari de 8 martie. Ei au pregatit si cantece si poezii dedicate acestei zile.
Edita Palfi, educator la acest centru, se ocupa indeaproape de doi dintre copii. Ea spune ca dupa sapte ani in care a lucrat cu micutii cu nevoi speciale i-a fost imposibil sa nu se ataseze de ei.
„Stam 12 ore pe zi cu ei, iar apoi vine un alt educator. In total, suntem sase educatori si fiecare avem cate doi copii pentru care suntem ”mame cheie”. Practic, indeplinim pentru ei rolul de mama: mergem la sedinte cu parintii, la serbari, le sarbatorinm ziua de nastere, facem cam tot ce ar trebui sa faca o mama pentru copilul ei”, spune educatoarea. „Nu ai cum sa nu te atasezi de ei dupa atata timp”, completeaza ea.
De altfel, mai povesteste educatoarea, impreuna cu clasa fiicei ei naturale, care este eleva de liceu, a demarat mai multe proiecte care sa-i includa si sa-i intergreze pe copiii cu dizabilitati din centru. „Am facut serbari impreuna cu clasa a XI B de la Colegiul ”C.D. Nenitescu”, au primit cadouri, de care s-au bucurat foarte mult”, explica ea.
Pentru cei 12 micuti cu deficiente din casa de pe Valea Rosie, „mamele cheie”, cum le spun ei educatoarelor, sunt singurele pe care le cunosc, chiar daca pe unii dintre ei ii mai viziteaza parintii biologici.
„Multi dintre ei sunt frati, iar parintii mai vin uneori in vizita. Totusi, copiii sunt mult mai atasati de noi”, explica Edita Palfi.
Din acest motiv, felicitarile realizate de micutii cu dizabilitati, dar si poezioarele si cantecele pe care s-au chinuit sa le invete au fost destinate mai degraba mamelor de imprumut, si nu celor care i-au adus pe lume.
Sursa: Angela Sabau