Hranirea bebelusului cu lapte matern este asociata cu o serie tot mai mare de beneficii. Cel mai recent este legat de coeficientul de inteligenta. Potrivit unui studiu publicat in revista “JAMA Pediatrics”, bebelusii care au fost alaptati de mame mai mult timp dovedesc o dezvoltare cognitiva mai avansata, relata recent cotidianul spaniol El Mundo.
Numeroase studii au demonstrat ca acest “aliment ideal” (definit astfel de Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS) reduce riscul de a suferi (sau de a suferi de o forma acuta) de otita, diaree, pneumonie sau infectii urinare. Pe termen lung, alaptarea se asociaza, de asemenea, cu o mai mica probabilitate de a suferi de alergii si diabet. Unele cercetari indicau deja o dezvoltare cognitiva mai pronuntata, insa “aveau unele limitari”, explica autorii acestui studiu, de la Spitalul de copii din Boston (SUA).
Mandy Belfort si echipa sa au examinat efectul pe care il puteau avea durata si hranirea exclusiva cu lapte matern de catre 1.312 femei asupra dezvoltarii cognitive a copiilor lor pana la varsta de sapte ani. Copiii hraniti cu lapte matern pe o perioada mai mare (sase luni, cum recomanda OMS) dovedeau la varsta de trei ani un nivel mai inalt de inteligenta verbal-lingvistica, iar la sapte ani, nivelul coeficientului lor de inteligenta era mai mare decat cel al minorilor care nu fusesera alaptati, potrivit cercetatorilor. Totusi, “nu am vazut vreo legatura cu memoria sau capacitatea de invatare”, a spus Belfort.
“Alaptarea materna in primul an de viata ar putea mari inteligenta copilului cu pana la patru puncte”, subliniaza autorul editorialului care insoteste studiul, Dimitri Christakis, de la Institutul de cercetari al Spitalului de copii din Seattle (SUA).
Aceste rezultate pun in evidenta, “pentru prima data, o relatie cauzala intre alaptarea materna in primul an de viata al bebelusului si dezvoltarea inteligentei in anii urmatori”, concluzioneaza autorii studiului. Pentru prima data – pentru ca, pana acum, studiile care analizau aceasta asociere nu luau in calcul multi factori care au influenta asupra inteligentei umane precum cei socio-economici, mediul din casa ori inteligenta mamei.
Totodata, potrivit medicului pediatru Maite Hernández, coordonatoare a Initiativei pentru umanizarea asistentei la nastere si alaptare (IHAN), se stie ca nivelul de studii al mamei are legatura cu inceperea si mentinerea alaptarii.
Dupa ce au luat in calcul acest tip de factori (inclusiv dieta mamei in perioada alaptarii – si introducerea pestelui are legatura cu coeficientul de inteligenta al bebelusului), Belfort si colegii sai au determinat o clara influenta a alaptarii asupra dezvoltarii cognitive a celor mici. Adica, “cele patru puncte diferenta se datoreaza numai laptelui matern”, precizeaza Hernández comentand acest studiu.
Rezultatele vin in sprijinul recomandarii nationale si internationale care promoveaza alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata. Daca asa stau lucrurile, alaptarea materna ar avea capacitatea de a potenta inteligenta populatiei de la o generatie la alta, mai spune Maite Hernández.
Sursa: Agerpres