Mii de mame din România ar putea primi un ajutor de la stat de 2 mii de lei după ce nasc. Din aceşti bani vor putea să cumpere hrană, haine şi produse de igienă pentru bebeluş.
Este vorba despre femei din categorii defavorizate, iar programul finanţat din bani europeni ar putea începe chiar de luna aceasta, anunţă autorităţile.
Georgiana are 22 de ani şi a născut cel de-al treilea copil acum două săptămâni. Fără ajutorul unei fundaţii din Iaşi, tânăra mămica recunoaşte că nu ar fi făcut faţă cheltuielilor după naştere.
Georgiana: “După ce am născut, cheltuielile lunare au fost de o mie de lei. Pampers, lapte, cremă, hăinuţe, scoică”.
În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Mihaela, care la 40 de ani a născut al 4-lea copil acum o lună. S-a descurcat cu ajutorul fundaţiei preotului ieşean Dan Damaschin.
Rep: Ce cheltuieli aţi avut cu copilul după ce aţi născut?
Mihaela: ”Cam în jur de 2 mii de lei, pampers, lapte prafe, hăinuţe, pentru colici, periuţă, cremă pentru masat. Orice ar da este ca o mană cerească”.
Un proiect de hotărâre de guvern care ar putea fi aprobat chiar luna aceasta prevede că, în termen de 3 luni de la naşterea copilului, mamele cu situaţie financiară precară vor putea primi un ajutor de la stat în valoare de 2.000 de lei.
Acesta va fi sub formă de tichete sau cârduri, cu care mamele să cumpere cele necesare bebeluşului – scutece, lapte, haine, pături şi produse sanitare.
Pot primi trusoul pentru nou-născuţi mamele cu o situaţie financiară precară, adică cele care primesc ajutor social, dar şi cele care sunt minore ori victimele violenţei domestice. Programul se adresează şi mamelor care se află în alte situaţii dificile, temporare sau permanente – de exemplu, nu au unde să locuiască ori nu au acte de identitate. În alte ţări europene, acordarea de ajutoare mamelor cu situaţii financiare precare este deja o practică de zeci de ani.
În Finlanda, există un program similar de zeci de ani, în urma căruia mortalitatea infantilă a ajuns să fie printre cele mai reduse de pe glob. Acum, o mamă din ţara nordică primeşte la plecarea din maternitate ori o cutie cu peste 60 de produse, ori 170 de euro. În Franţa, mamele primesc o primă de 950 de euro. Iar în Italia, se acordă o indemnizaţie de naştere de 1900 de euro pe an pentru familiile cu venituri mici.
Datele Eurostat arată că aproape 15% dintre români trăiesc de la o zi la alta.
Ana Maița, purtător de cuvânt Asociaţia SAMAS: ”Sume de bani sau tichete pentru a cumpăra diferite produse nu sunt de ajuns, trebuie să le ataşăm. Unui curs de educaţie parantelă, de alăptare, de nutriţie, de igienă – sunt lucruri elementare pe care din păcate multe mame din medii vulnerabile nu le cunosc şi din cauza asta se îmbolnăvesc ele, se îmbolnăvesc copiii lor″.
Programul ar putea începe în luna august, iar bugetul alocat ar putea ajunge la peste 12 milioane de euro.