Vezi VIDEO
Peste 50% din numarul total de zile lucratoare pierdute pot fi atribuite stresului, conform unui studiu al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. Acesta este un motiv care a dus la lansarea unei campanii la nivel national pentru gestionarea stresului si a riscurilor psihosociale la locul de munca. Scopul campaniei este de a-i convinge pe angajatori ca pastrarea unei forte de munca motivate si sanatoase duce si la o afacere de succes. Pentru lucratori, scopul campaniei este de a-i asigura ca stresul la locul de munca reprezinta o problema organizationala si nu o culpa individuala.
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures a inceput deja informarea angajatorilor si a angajatilor cu privire la pericolele stresului la locul de munca. Campania isi propune sa imbunatateasca intelegerea problemei si sa reduca pierderile provocate de stres, oferind sprijin si orientare lucratorilor si angajatorilor.
”Dorim sa constientizam si toti angajatorii sa constientizeze ca stresul profesional este un factor foarte daunator la adresa intregii societati, a muncitorilor, a pietii, a economiei. Sunt costuri legate de aceste probleme, riscuri psihosociale de 240 de miliarde de euro pe an pentru intreaga Uniune Europeana” a declarat Dragos Nacuta, inspector sef in cadrul ITM Maramures.
Angajatorilor li se pun la dispozitie mai multe instrumente prin care pot sa previna sau sa trateze stresul la locul de munca. Chestionarele de evaluare dar si munca cu un psiholog sunt esentiale in acest proces. Cercetarile indica faptul ca riscurile psihosociale si stresul la locul de munca creeaza costuri semnificative pentru organizatii dar si pentru economiile nationale. Cifrele arata ca se pierd anul 136 de miliarde de lei din productivitatea slaba datorata stresului la locul de munca.
Dragos Nacuta enumera cateva dintre cauzele care duc la aparitia acestor probleme: ”Pentru ca stresul este un raspuns psihologic, fizic, emotional la problemele legate de organizarea muncii. Sunt probleme de comunicare, de raportare intre angajatori si angajat, sunt cerinte care exced pregatirea lucratorului, sunt modalitati de tratare a lui neconforme: fie ca merita mai mult, fie ca este prost tratat, sunt cazuri de hartuire, este lipsa posibilitatilor in cariera, o comunicare foarte proasta, o gestionare foarte proasta a timpului. Deci sunt factori foarte stresanti care scad productivitatea muncii si scad efectiv valoarea acelui business.”
Pogramul se deruleaza la initiativa Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. La nivelul judetului Maramures, pana in prezent au fost informati 56 de angajatori de problemele care pot aparea in urma stresului profesional. De asemenea, firmele private specializate de Securitate si sanatate in munca au fost sfatuite sa introduca evaluarea de risc pentru aceasta problematica in testarile periodice ale angajatilor.
Activitatile erau necesare, avand in vedere faptul ca, in Europa, mai putin de 30% din organizatii dispun de proceduri de combatere a stresului, a hartuirii sexuale si a violentei din partea tertilor la locul de munca.
Sursa: Sonia Rajnita