La fiecare sărbătoare sau zi importantă, maramureșenii pregătesc sarmale.
Sarmale fac tot românii și indiferent de unde ar proveni, sunt dintre bucatele cele mai apreciate din toate zonele ţării. La nunți sarmalele sunt nelipsite.
Considerate ca mâncare tradiţională românească, sarmalele provin, de fapt, din bucătăria turcească, deci putem spune că turcul și românul au avut multe de împărțit, dar cea mai bună împărțeală a fost legată de sarmale.
Deşi reţeta lor e cunoscută şi folosită de secole, ea a mai suferit mici „îmbunătăţiri” sau „adaptări”, potrivit gustului celui care le prepară.
Gusturile nu se discută, dar se pot descrie. În opinia mea, cele mai bune sarmale sunt cele făcute de mama acasă. Sarmalele făcute în foi subțiri de varză murată, cu un ciolan de porc afumat. Când mă gândesc la acest preparat, parcă-i simt mirosul și dintr-o dată am poftă de mâncare.