Vezi VIDEO
“Cantina partidului” de la parterul Palatului Administrativ a strans mesele. Reducerile de personal de la Drumuri si Poduri au generat inclusiv inchiderea restaurantului care apartinea de aceasta societate. Autoritatile judetene cred insa ca unitatea, care functioneaza inca de pe vremea comunismului, va fi redeschisa din luna martie. Maramuresenii care obisnuiau sa ia masa in acest loc s-au declarat dezamagiti ca s-a pus lacat pe local, mai ales ca preturile erau rezonabile.
De zeci de ani, la parterul Palatului Administrativ functiona o cantina unde aveau ocazia sa ia masa atat angajatii institutiei, cat si oameni obisnuiti veniti cu treburi prin Prefectura sau Consiliul Judetean. Pe vremea comunismului, locul era cunoscut sub denumirea de “cantina partidului”. Autoritatile maramuresene nu-si amintesc exact istoria acestei unitati, insa recunosc ca au stiut de cantina… dintotdeauna.
“Eu stiu dintotdeauna cantina, am venit ca si consilier judetean in 1996. Functiona si atunci, dar functiona si inante de Revolutie, atunci i se spunea cantina partidului”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu.
Acum, cantina apartine de societatea Drumuri si Poduri. De altfel, reprezentantii acestei societati sunt si cei care au decis inchiderea unitatii, odata cu trimiterea in somaj tehnic a peste 160 de salariati. Nu numai drumarii au fost afectati de aceasta masura, ci si angajatii restaurantului, care au ramas pe dinafara. Cantina ar putea fi redeschisa peste trei luni, insa totul depinde de decizia pe care o vor lua reprezentantii societatii Drumuri si Poduri.
“Aceasta cantina era a societatii Drumuri si Poduri in care actionar majoritar este Consiliul Judetean. Odata cu plecarea majoritatii angajatilor de la aceasta societate in somaj tehnic, pe o perioada de trei luni, si personalul de acolo a plecat pe aceasta procedura. Probabil la revenirea din somaj ea isi va continua activitatea. Nu v-as putea spune daca in regimul si integralitatea ei, deoarece s-au plans ca nu au eficienta deosebita, dat fiind faptul ca lumea nu prea a avut bani sa manance la cantina”, a precizat Emil Marinescu.
Unii dintre maramuresenii veniti cu treburi prin Prefectura marturisesc ca stiu de cantina de 30-40 de ani. Ei au fost surprinsi sa gaseasca usile inchise in momentul in care au dorit sa ia masa aici.
“Vin deseori aici pentru ca aici organizez sedinte lunare. In multe randuri, eu si oamenii mei am fost aici, la cantina. Data trecuta cand am vrut sa beau o cafea, am fost susprins sa constat ca era inchis. Erau preturi normale, meniul era 11 lei si la cantina multa lume obisnuia sa manance, dar e un lucru deosebit de interesant pentru ca un lucru de care era nevoie pentru toti functionarii s-a inchis”, a precizat Gheorghe Cozmuta.
Reprezentantii societatii Drumuri si Poduri au refuzat sa ofere detalii despre situatia cantinei, aratand doar ca unitatea a fost inchisa atunci cand au plecat si cei 160 de angajati in somaj tehnic.
Sursa: Camelia Tocaci