Frigul de afara nu i-a tinut in case pe baimareni, care au iesit sa intampine Anul Nou in strada. In centrul vechi lumea s-a strans pentru artificii, pentru ca spectacolul oferit nu a prea starnit interesul din cauza numelor mai putin sonore ale artistilor invitati sa cante pe scena amenajata in Piata Millennium. Primarul, a carui prezenta la eveniment a fost incerta pana in ultimul moment, a facut numaratoarea inversa in 2008, iar apoi s-a ”dezlantuit” focul de artificii, despre care baimarenii au spus ca a fost peste cel de la Castane.
Artificii au fost si la Sighetu Marmatiei, unde oamenii au iesit cu sutele in strada ca sa vada spectacolul de culoare si foc. N-a lipsit discursul primarului Eugen Godja, dar nici petrecerile organizate in localurile din municipiu. Lumea buna a Sighetului s-a aduat la ”Curtea veche”, unde au fost 14 grupuri distincte, in al caror meniu s-a aflat muschiuletul umplut cu sos de ciuperci, friptura de curcan sau supa de fazan.
La petrecere a fost prezent si noul sef al Politiei Sighetu Marmatiei, Gheorghe Botis, care a spus ca a ales in ultimul moment sa se distreze intr-un local, si nu acasa. ”Chiar daca ma vedeti la chef, eu sunt tot in misiune, pot spune, aidoma unei treimi dintre colegii mei. Unii dintre ei se afla in misiune pe teren, iar altii, cum e si cazul meu, suntem gata oricand sa intervenim daca este cazul”, a declarat seful politistilor sigheteni in noaptea de Anul Nou.
Si alte localuri cu staif au fost pline, mai ales in Baia Mare, unde locurile pentru mesele de revelion au fost ocupate cu mult timp inainte. La ”Carpati”, unde meniul a costat 250 de lei, s-au mancat delicatese. Pe farfurii au fost frumos asezate tartine cu icre de Manciuria, trandafir de somon fume, bilute Gogonzola cu barot de nuca, bocconcino cu busuioc, dar si muschiulet de porc umplut sau rulada de curcan. Pentru belsug, mai ales ca participantii au fost oameni de afaceri locali, s-a servit file de salau ”Corn flakes” cu cartofi copti si sos Remauld. Surpriza petrecerii a fost aceea ca invitatii au petrecut trecerea dintre ani la inaltime, urmarind focurile de artificii din Baia Mare de pe terasa hotelului.
Distractie a fost si la ”Crenguta”, unde revelionul a fost ”international”, pentru ca multi romani plecati in strainatate au ales sa petreaca in acest local. Si aici s-a mancat bine, pe lista de meniu fiind incluse pane din piept in nuca de cocos, val-au-vent cu icre si capere, file de curcan cu varza rosie si mar glazurat la cuptor, rondele de somon, muschiulet de porc vanatoresc, dar si sarmale. A mai fost o tombola, cu premii in valoare de 40 de milioane de lei vechi.
Anul Nou a insemnat si o premiera pentru baimareni, care au putut sa ia parte la primul revelion comunitar, organizat de social-democrati dupa modelul ”Vanghelionului”in sala sporturilor. Un party liberal a avut loc la ”Oaza italiana”, unde au fost 130 de oameni. Lor li s-a pregatit un meniu international, cu gustari reci – prosciutto con melone, rulou cu sunculita si cascaval, somon fume rulat, rosii cu fructe de mare, breasola con radicchio, dar si calde – file de peste cu sos aromat cu buchetier de legume, medalion de curcan cu garnitura si impletitura de muschiulet de porc si garnitura asortata.
Distractia a fost mare in toate localitatile din Maramures, pentru ca petreceri au fost si la sat si la oras, toata lumea dorind sa aiba parte de momente de neuitat in noaptea de la cumpana dintre ani.
Sursa: Graiul Maramuresului, Glasul Maramuresului
Sursa: eMM.ro