Zeci de maramureşeni s-au adunat la Băseşti, acasă la marele om politic Gheorghe Pop de Băsești, cel care a jucat un rol esenţial în Unirea de la 1918. Cei prezenţi au comemorat 99 de ani de la trecerea marelui om politic în eternitate.
„Gheorghe Pop de Băseşti a fost un susținător al școlii românești și un fervent apărător al drepturilor românilor. Și cum putea fi altfel, atâta vreme cât limba română este semnul identității națiunii, iar gramatica filosofia și spiritualitatea ființei românești. Teritoriul și limba sunt istoria noastră.
Gheorghe Pop de Băsești a acționat și activat cu fermitate în domeniul social, cultural, dar și filantropic pentru semenii și neamul românesc. A promovat unitatea, națiunea și limba română, valorificarea drepturilor românești, nestrămutate și inalienabile la viața națională, în interesul semenilor. A schimbat istoria noastră, prin acel document, Memorandumul, un act de voință și faptă în numele românilor.
Demnitatea și curățenia sa morală împrumutată din mijlocul țăranilor alături de care a trăit simbolizează simplitatea patriarhală și ancestrală a neamului nostru.
Chiar dacă ne-am reunit, aici, pentru a comemora 99 de ani de la trecerea sa în eternitate, consider că suntem azi prezenți aici, în semn de mare recunoștință pentru a-l omagia și evoca pe eroul reîntregirii neamului românesc, ales și declarat președinte al Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918. El trebuie să fie garanția noastră morală pentru generația de azi. Nu întâmplător multe instituții publice din Maramureș l-au ales drept patron spiritual. Aici la Băsești găsim mereu un capitol de istorie și avem parte de sentimente binefăcătoare, de credința și continuitatea unor aspirații din vechime. Aici trebuie să venim cu toții pentru a învăța dragostea de neam și țară!
Gheorghe Pop de Băsești face parte din Panteonul marilor bărbați ai țării și trebuie să îl centrăm, alături de Vasile Lucaciu la manifestările culturale care vor fi organizate pe parcursul acestui an în județul nostru. Am reușit, prin efort comun să obținem resurse financiare pentru reabilitarea casei ilustrului nostru înaintaș în care s-au desfășurat momentele premergătoare unirii și de a o reda așa cum se cuvine patrimoniului cultural și istoric.
Acum, în anul Centenarului Marii Uniri, trebuie să dăm dovadă de solidaritate, să ne ridicăm la valoarea faptelor celor care la 1 Decembrie 1918 au înfăptuit unirea provinciilor istorice cu România. Să fim români europeni, să ne iubim cultura, să o promovăm și să o afirmăm odată cu limba și națiunea!”, a spus Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş.