Unsprezece petitii cu apelul ca Statele Unite ale Americii sa intervina in situatia din Ucraina au fost postate pe site-ul oficial al Casei Albe. Prima dintre ele, postata la 26 noiembrie si care solicita sanctiuni impotriva presedintelui Viktor Ianukovici si a membrilor cabinetului sau pentru refuzul semnarii Acordului de asociere la UE, a strans deja cele 100.000 de semnaturi necesare pentru ca petitia sa intre in atentia administratiei de la Washington, relateaza luni agentia de presa Ria Novosti.
Circa 56.000 de semnaturi a adunat petitia care ii solicita administratiei de la Washington sa ia masuri pentru a schimba actuala putere ucraineana ‘pe cale pasnica’. Alte doua petitii propun o varianta mai radicala — ‘o interventie militara a SUA’ in Ucraina, fiecare dintre acestea obtinand aproximativ 7.000 de semnaturi.
Pe site-ul Casei Albe a fost postata si o petitie ai carei autori cer sanctiuni impotriva premierului ucrainean Mykola Azarov si a ministrilor cabinetului sau, precum si o petitie impotriva judecatorilor din Ucraina. Pentru o reactie oficiala din partea administratiei americane se impune ca fiecare din aceste petitii sa adune cel putin 100.000 de semnaturi.
Sambata, petitia care cerea instituirea de sanctiuni impotriva presedintelui Viktor Ianukovici pentru suspendarea pregatirilor in vederea semnarii Acordului de asociere a Ucrainei la UE a adunat mai mult de 100.000 de semnaturi pe site-ul Casei Albe si a intrat in atentia administratiei de la Washington. Petitia poate fi gasita la https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-personal-sanctions-president-ukraine-viktor-yanukovych-and-cabinet-ministers-ukraine-members/h58Fz30V, precizeaza Ria Novosti. Semnatarii petitiei cer instituirea interdictiei de intrare pe teritoriul SUA pentru Ianukovici si alti oficiali ucraineni, precum si blocarea conturilor lor bancare.
Petitiile au fost postate de reprezentanti ai diasporei ucrainene din SUA, in virtutea dreptului fiecarui cetatean american la exercitarea dreptului la opinie, inclusiv prin postarea de petitii on-line pe site-ul oficial al Casei Albe.
In acest sens, ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a tinut sa sublinieze ca petitiile de pe site-ul Casei Albe pentru instituirea de sanctiuni impotriva lui Viktor Ianukovici ‘nu reprezinta o dovada a politicii ostile a Washingtonului fata de Kiev’. ‘Politica noastra este o politica de interactiune activa cu societatea. O componenta a democratiei noastre este traditia petitiilor’, a spus Geoffrey Pyatt, fara sa precizeze daca petitia impotriva lui Viktor Ianukovici, care a strans deja 100.000 de semnaturi, va avea urmari concrete fata de autoritatile ucrainene.
Sambata dimineata, fortele speciale ‘Berkut’, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, i-au dispersat violent pe manifestantii care cereau demisia guvernului si a presedintelui si alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. Actiunea in forta a scutierilor a atras critici din partea SUA si UE.
Mai mult, dupa cum transmite luni ITAR-TASS, citand sub rezerva anonimatului un diplomat european, UE ar putea institui sanctiuni impotriva unor persoane concrete din conducerea Ucrainei care au autorizat recurgerea la forta impotriva manifestantilor de la Kiev.
‘Situatia din Ucraina este tensionata si ingrijoratoare. Tarile membre UE urmaresc cu preocupare ceea ce se intampla. Autoritatile nu ar trebui sa permita utilizarea disproportionata a fortei impotriva cetatenilor, care isi exprima pozitia pe strazile capitalei’, a afirmat diplomatul citat, indicand ca situatia din Ucraina va fi luata in discutie ‘in curand’ la Bruxelles.
‘UE se situeaza pe o pozitie neutra, dar considera ca cei responsabili de utilizarea excesiva a fortei trebuie sa fie trasi la raspundere. Daca nu se iau masuri in acest sens de catre conducerea tarii, UE dispune de mijloacele necesare, inclusiv posibilitatea instituirii unei interdictii de intrare pe teritoriul tarilor europene’ pentru unii oficiali ucraineni, a mai declarat interlocutorul ITAR-TASS.
In urma confruntarilor de duminica la Kiev intre manifestanti si scutieri, circa 165 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, conform Ria Novosti, cu referire la administratia municipala a capitalei ucrainene.
Ministerul ucrainean de Interne a raportat ca 120 de politisti au fost raniti in urma revoltei de strada de duminica din capitala Ucrainei, unde manifestatia a degenerat in violente — manifestantii au aruncat cu pietre si torte, iar fortele de ordine au recurs la grenade lacrimogene si bastoane. Militanti ai opozitiei parlamentare au ocupat Casa sindicatelor, precum si o parte din cladirea primariei Kievului, vandalizata la parter de grupuri de tineri turbulenti.
Evenimentele cele mai dramatice s-au desfasurat sub zidurile Administratiei prezidentiale, unde grupuri de tineri agresivi au incercat sa ia cu asalt cladirea, dar au fost respinsi de membri ai fortelor ‘Berkut’.
Sursa: Agerpres